VISOKI PREDSTAVNIK

Kristijan Šmit za Reuters: Ako se degradacija Dejtonskog sporazuma nastavi, postoji rizik da će se zemlja raspasti

Reuters piše da Šmit, kao međunarodni visoki predstavnik u Bosni, rekao je ove sedmice da je mirovni sporazum kojim je okončan rat u zemlji 1990-ih u opasnosti od raspada ukoliko međunarodna zajednica ne preduzme mjere da zaustavi srpske separatiste

Kristijan Šmit. Avaz

Reuters

6.11.2021

Ako multietnička Bosna bude gurnuta ka dezintegraciji, to će neizbježno imati utjecaja na druge neriješene sukobe na zapadnom Balkanu, kao što je onaj između Srbije i Kosova, rekao je u subotu za Reuters Kristijan Šmit (Christian Schmidt), visoki predstavnik u BiH. 

Reuters piše da Šmit, kao međunarodni visoki predstavnik u Bosni, rekao je ove sedmice da je mirovni sporazum kojim je okončan rat u zemlji 1990-ih u opasnosti od raspada ukoliko međunarodna zajednica ne preduzme mjere da zaustavi srpske separatiste.


Degradacija Dejtonskog sporazuma

On je mislio na poteze rukovodstva bosanskih Srba koji imaju za cilj urušavanje ključnih državnih institucija poput zajedničkih Oružanih snaga, Uprave za indirektno oporezivanje i najvišeg pravosudnog tijela, kao i drugih institucija.

- Nemiri u ovom regionu će na isti ili sličan način uticati i na pitanje teškog odnosa Srbije i Kosova - rekao je Šmit u intervjuu.

- Srbija treba da ima interes da Bosna i Hercegovina ostane ujediniena - rekao je on, dodajući da bi put Beograda ka članstvu u Evropskoj uniji mogao biti ozbiljno pogođen nestabilnošću u Bosni, gde podržava svoje etničke srodnike.

Upitan da li postoji realna mogućnost da se Bosna raspadne, Šmit je rekao da to nije neposredna opasnost.

- Ali ako se degradacija Dejtonskog sporazuma nastavi... postoji rizik da će se zemlja raspasti - dodao je on.

Dejtonski mirovni sporazum pod pokroviteljstvom SAD-a potpisan 1995. godine okončao je troipogodišnji rat među bosanskim Srbima, Hrvatima i muslimanskim Bošnjacima podjelom zemlje duž etničkih linija na dvije autonomne regije - Republiku Srpsku u kojoj dominiraju Srbi i Federaciju koju dijele Hrvati i Bošnjaci.


Nametanje zakon

Dok je Šmit rekao da se i dalje nada da će međunarodni pritisak pokrenuti razvoj događaja u "razumnom smjeru", crvena linija će biti povlačenje Republike Srpske iz zajedničkih oružanih snaga i stvaranje vlastite odvojene vojske unutar Bosne, kako je najavio lider bosanskih Srba Milorad Dodik.

- Ako se to pokaže kao istina... onda ćemo mi u međunarodnoj zajednici morati vrlo, vrlo, vrlo ozbiljno razmisliti o tome kako možemo ići naprijed - rekao je Šmit.

Rekao je da bi korištenje njegovih širokih ovlasti za otpuštanje zvaničnika i nametanje zakona bilo posljednje sredstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.