GRADONAČELNIK VISOKOG

Mirza Ganić: Nivo rijeke Bosne značajno opao, sada je lakše

Na poljoprivrednim površinama koje su uz rijeku Bosnu još uvijek imaju značajne količine vode koje se povlače

Ganić: Bila neizvjesna noć. Arhiv

Z. K.

6.11.2021

Mirza Ganić, gradonačelnik Visokog, kazao je da je nivo rijeke Bosne značajno opao što je lijepa informacija.



Osposobljen prolaz

- Obzirom da smo imali neizvjesnu noć, zbog obilnih padavina koje su utjecale na povećanje niova rijeke Bosne i Fojnice te njihovo izlijevanje i ugrožavanje stambenih, proizvodnih, poljoprivrednih i putnih objekata u ovom trenutku možemo imati olakšanje jer nivo rijeke Bosne značajno opao - rekao je Ganić.

Nakon sumiranja svih informacija s terena u pogledu kritičnih tačaka, dodao je Ganić, možemo konstatirati da je povlačenjem rijeke Bosne osposobljen prolaz na regionalnom putu Čekrekčije, te je ulaz/izlaz iz naselja Seoća, također, u funkciji. U jednoj firmi bila poplavljena kotlovnica i magacin gdje je uskladištena koža gdje su pumpe uspjele izbaciti vodu.



Mehanizacija na terenu

- Nakon intervencije u Gornjem Moštru voda više nije ulazila na područje šljunkare, čime je spriječeno punjenje tog područja vodom i time je zaštičeno nekoliko stambenih objekata. Na potezu Moštre Visoko imamo nekoliko potoka koji miruju i to Vasin potok, Muhašinovički potok i Zimašnica. Njihov nivo ni sinoć nije bio posebno izražen što je, također, lijepa informacija – naveo je Ganić.

Na poljoprivrednim površinama koje su uz rijeku Bosnu još uvijek imaju značajne količine vode koje se povlače. Mehanizacija je na terenu i rješava jedno po jedno u smislu saniranja posljedica u segmentu šta bageri mogu sanirati.

- Na kraju hvala Bogu nije bilo povrijeđenih – istakao je Ganić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.