BRISEL U SARADNJI SA SAD

Ministri vanjskih poslova EU raspravljat će o sankcijama Dodiku

Unija se sprema da kazni otvoreno i sve češće kršenje Dejtonskog sporazuma

EU će raspravljati o sankcijama Dodiku. Agencije

Fu. M.

6.11.2021

Ministri vanjskih poslova Evropske unije, odnosno Vijeće za vanjske poslove (FAC), na sastanku koji je zakazan za 15. i 16. novembar ove godine trebali bi raspravljati o sankcijama protiv Milorada Dodika, lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH. 

Zvaničnici Evropske unije na ovaj način trebali bi povući konkretan potez protiv Dodika i njegovih najbližih saradnika, a zbog krize u našoj zemlji te otvorenog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Inače, procedure su takve da Vijeće za vanjske poslove EU neće odmah donijeti odluku o sankcijama protiv Dodika, ali će otpočeti pregovore za donošenje konkretne odluke.

U posljednje vrijeme Sjedinjene Američke Države i Evropska unija sve glasnije govore o sankcijama. 

Sastanak zakazan za 15. i 16. novembar. Agencije

Posjeta Orbana

Iako Dodik i njegova politika imaju određenu podršku pojedinih članica evropskog bloka, Unija se sprema da kazni otvoreno i sve češće kršenje Dejtonskog sporazuma.

Kako se može čuti u krugovima u Briselu, današnja posjeta premijera Mađarske Viktora Orbana Banjoj Luci nije nikakva podrška Dodiku. Naprotiv, sama činjenica da se Orban pred dolazak u Banju Luku prvo susreo sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt), a koga Dodik ne priznaje, govori u prilog tome da Orban ne zastupa istu politiku sa liderom SNSD-a.

Tokom sastanka u Briselu, članovi Vijeća za vanjske poslove EU sastat će se i sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO-a, a tema je odnos Unije sa Rusijom i Kinom. 

Sa Evropska unija u saradnji sa SAD razmišlja o sve snažnijem angažmanu u našoj zemlji, govori i činjenica da u BiH stiže i američki specijalni izaslanik Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar). 

Slabljenje institucija

Pred polazak u BiH Eskobar je jasno kazao da rata neće biti, a posebno je prozvao Dodika.

- Što se tiče oslabljenih centralnih institucija, razlog je korupcija. Ono što Dodik radi je da želi zaštititi svoju moć i svoj novac. Tražim od ljudi da ne nasjedaju na to - poručio je Eskobar.

Ipak, eventualne sankcije Miloradu Dodiku i njegovim najbližim saradnicima ne mogu se očekivati preko noći prvenstveno zbog kompliciranih procedura u Evropskoj uniji. Međutim, najvažnije je da su procedure započele. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.