POSLJEDICE NEVREMENA

Evo kakva je situacija u Hercegovini: U Konjicu deblokada puteva, u Jablanici se saniraju štete

Na terenu sve raspoložive službe i mehanizacija

Saniranje štete nakon jučerašnjeg nevremena. M. Smajkić

Piše: M. Sm.

6.11.2021

Na području Jablanice stanje se, kako nam je potvrđeno, prilično normaliziralo. Na terenu je i danas mehanizacija. Čiste se odvodi i nanosi, ali svi putevi prohodni, osim onog za selo Tretište. Radnicima komunalnog preduzeća i civilnoj zaštiti, pomažu i mještani čiji su objekti i imovina oštećeni usljed obilnih padavina proteklih dana i vodenih bujica.


Deblokada puteva

U Dragan Selu je uveliko sanirano klizište koje je zatrpalo nekoliko automobila, kao i objekt škole u susjednom selu Ravna.

Prema informaciji Štaba civilne zaštite Konjic, od ranih jutarnjih sati aktivno se radi na deblokadi regionalnog puta Borci - Kalinovik i lokalnih puteva u mjesnim zajednicama Bjelimići i Glavatičevo.


Saniraju se putevi prema odsječenim selima. M. Smajkić

-Na terenu su sve raspoložive službe i mehanizacija kako bi se u što skorije vrijeme probila putna komunikacija da mjesta Hotovlje, radi se na deblokadi puta u naselju Dindol i otklanjaju posljedica odrona i klizišta.

Također, blokirane su putne komunikacije prema naselju Jasenik i Rajac, trenutno se radi na otklanjanju odrona-naveli su iz Štaba.


Klizišta prijete kućama. M. Smajkić

Kazali su i da je došlo do izlijevanja otpadnih voda u prigradskom naselju Tuleg,a na terenu su ekipe JKP Standrad, koje rade se na otklanjanju posljedica.


Prokuhati vodu

Snabdijevanje električnom enegijom u prekidu je od naselja Sjemča prema Ljutoj i od Dindola prema Hotovlju, a na terenu su ekipe „Elektroprivrede BiH“ koji rade na otklanjanju posljedica.

Vodosnabdijevanje je redovno, a stanovništvu općine Konjic se preporučuje da prokuhavaju vodu za piće.


Brojni problemi. M. Smajkić

Vodostaji rijeka Neretve i Bune su u opadanju. Ugostiteljski objekti uz Vrelo Bune u Blagaju, južno do Mostara i dalje su pod vodom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.