IZLIJEVANJE RIJEKA

Nakon obilnih padavina u Tuzlanskom kantonu najkritičnije stanje u Živinicama

U večernjim satima došlo je i do izlijevanja rijeke Sapne u donjem toku, što je prouzročilo trenutno zatvaranje putne komunikacije Sapna - Zvornik

U Kalesiji pokrenuto klizište. Fena

Fu. M.

6.11.2021

Nakon današnjih obilnih padavina vodostaji rijeka u Tuzlanskom kantonu su u porastu. Najkritičnija situacija je na prostoru Grada Živinica, gdje je štab Civilne zaštite u stalnom zasjedanju.

- Do ovoga trenutka poduzete su aktivnosti svih angažovanih službi za zaštitu i spašavanje koje podrazumijevaju prokope kanala, deponovanje materijala iz korita vodotoka i sa puteva, zatim zaštitu stambenih objekata pravljenjem barijera od vreća sa pijeskom, rješavanje nekoliko odrona i pokretanje postupka za rješavanje nekoliko klizišta, te evakuaciju 13 osoba. 

Vodoodostaji rijeka na području Grada Živinice, Gostelje i Oskove, su smanjeni, a Spreče, u blagom porastu.

U večernjim satima došlo je i do izlijevanja rijeke Sapne u donjem toku, što je prouzročilo trenutno zatvaranje putne komunikacije Sapna - Zvornik.

U Lukavcu je zatvoren jedan podvožnjak zbog visine vode, dok je u Kalesiji pokrenuto jedno klizište. Nekoliko stambenih objekata poplavljeno je i u Gradu Tuzla i to u četiri naselja. Klizište u tuzlanskom naselju Kužići ugrožava jedan stambeni objekat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.