ISTOČNO SARAJEVO

Dodik nakon sastanka s Eskobarom: Međunarodne sankcije trebaju biti podnesene protiv svih onih koji zveckaju oružjem

Isključiili smo mogućnost ratne opcije, opet ponavljam, istakao je Dodik

Milorad Dodik. Printscreen

Piše: N. Aj. - L. M.

8.11.2021

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon sastanka sa Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar), specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan, kazao je da je sastanak protekao dobro.

- Raščistili smo neka naša pitanja koja nisu bila jasna i korektna. Ovi razgovori su imali nekoliko tema. Prva od njih jeste uzavrela atmosfera vezana za stalno pominjanje neke mogućnosti konflikta i rata. On i ja smatramo da je to tema koja nema nikakvog realnog osnova. Da je to bilo ili se govorilo o strani onih koji su htjeli da prodube dodatnu atmosferu nepovjerenja i da je u tom pogledu apsolutno jasno da ni ja ni bilo ko iz RS rat kao opciju nije prozivao ni u jednom trenutku. Oni koji su to činili imaju priliku da to rade.

Saglasni smo da treba sačuvati stabilnost i mir. Ja sam rekao da svi oni koji zveckaju oružjem, treba da budu protiv njih podnesene međunarodne sankcije - rekao je, između ostalog, Dodik.


Ne želimo da dobijemo "muslimansku vojsku" nekada

Dodao je da on prema Dejtonskommirovnom sporazumu nema problem.

- Vidimo probleme u stalnom otimanju od RS. Njemu sam rekao da nemamo namjeru da narušavamo teritorijalni integritet. Rekli smo da pripremamo dokumente što se tiče nekih osnovnih stvari, rekli smo da ćemo ići na NSRS, da ćemo povući saglasnosti koje se tiču povlačenja vojske, VSTV-a, indirektnog oporezivanja.., – naveo je Dodik.

Kazao je da Oružane snage ne mogu da ispune kvote kada je u pitanju zastupljenost Srba i Hrvata u Oružanim snagama.

- Veoma važno je znati da oružane snage BiH ne mogu da popune kvote za Srbe i Hrvate kako je predviđeno, neće ljudi da idu u tu vojsku. Ne želimo da ta mjesta popunjavaju Bošnjaci i da dobijemo "muslimansku vojsku" nekada. Sve sam to rekao Eskobaru - rekao je Dodik.

Dodao je da Eskobar njihove prigovore smatra frustracijama.

- Da, mi jesmo isfrustrirani – rekao je Dodik.


Podrška "Otvorenom Balkanu"

Naveo je i da je razgovarano o ekonomskim pitanjima i pitanjima "Otvorenog Balkana" te je istakao da je on zagovornik toga te da je on to i potencirao.

- Nemam ni jedan razlog da ne damo podršku toj priči, ono što je ključno u našoj politici - rekao je Dodik.

Poručio je da je zadovoljan sastankom.

- Isključili smo mogućnost ratne opcije, opet ponavljam. Meni je drago što vidim odlučnost da je Amerika ta koja će eliminirati bilo kakvu mogućnost rata. Bilo bi dobro da je BiH demilitarizovana i da se isključi bilo kakva mogućnost koncentracije oružja - istakao je Dodik.

Ustavni sud je prema Dodiku "vrhunska prevara". Kazao da je Eskobar njegov dobar poznanik.

- On je moj dobar znanac. Znam koliko je ambiciozan, vjerujem da zna da sam i ja isti. Želim da zaštitim srpski narod, ni na štetu bilo kojeg drugog naroda - istakao je Dodik, koji je pojasnio susret sa Janezom Janšom.


"Ubod komarca"

Istakao je da sutra odlazi u Ankaru na sastanak sa predsjednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) te da će razgovarati o situaciji u BiH.

- Smatram da sve informacije koje je do sada dobijao su bile jednostrane. Želim da mu objasnim da ga smatram velikim liderom jedne velike države i nacije prirodno zainteresiranim za političku podršku i pomoć Bošnjacima - naveo je Dodik.

O susretima Džaferovića i Komšića sa Gabrijelom Eskobarom, rekao je da su bili beznačajni.

- Sastanak koji se čekao danas u BiH jeste upravo moj sastanak sa Eskobarom, a ne njihovi sastanci. To je bilo periferno. Niti oni imaju šta da kažu niti bilo šta da čuju o svemu tome - smatra član Predsjedništva BiH.

Njihov sastanak sa Eskobarom, prema riječima Dodika, bio je "ubod komarca".

- Moj sastanak sa Eskobarom je bio susret džinova u tom političkom smislu - istakao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.