KO JE UBIO DAVORA I ADISA

Komesar MUP-a KS o istrazi ubistva policajaca: S policijskog aspekta za nas je ovaj slučaj rasvijetljen

On je napomenuo saradnju sa SIPA-om, MUP-om RS, FUP-om i OSA-om. Također je naglasio saradnju sa Interpolom, policijskim organama Srbije, Crne Gore, Francuske, Kanade, Velike Britanije i SAD

Piše: B. Cerić

8.11.2021

Aida Kaukovic

Nusret Selimović, komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, danas je saopćio da je u petak, 5. novembra, ovo ministarstvo podnijelo dopunu izvještaja protiv više osoba za koje se osnovano sumnja da se mogu dovesti u vezu sa ubistvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine u Geteovoj ulici.


Pomoć im pružile i ambasade u BiH

- U ovom tranutku ne mogu govoriti o broju, identitetu i statusu prijavljenih lica protiv kojih je podnesena dopuna izvještaja kao ni o bilo kojem drugom detalju, a sve u cilju zaštite interesa ove istrage- kazao je  Selimović.

Komesar Selimović kazao je da je s policijskog aspekta za njih slučaj rasvijetljen.

On je napomenuo da je u ovom predmetu ostvarena neophodna saradnja sa SIPA-om, MUP-om RS, FUP-om i OSA-om, čijim je časnim i poštenim profesionalcima MUP KS neizmjerno zahvalan. 

Također je naglasio saradnju sa Interpolom i Europolom, kao i različitim organima i institucijama Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Francuske, Kanade, Velike Britanije i SAD.

- Svima smo duboko zahvalni na pruženoj pomoći, a posebno želim naglasiti pomoć i podršku ambasada u BiH, a riječ je o ambasadama Velike Britanije, SAD i Republike Francuske- istakao je Selimović. 

Političke igre

Smatrali smo bitnim da u cjelosti s građanima podijelimo ovu informaciju u onoj mjeri u kojoj objektivne okolnosti dozvoljavaju, jer ubistvo naših kolega je bolna emocija svakog policijskog službenika Uprave policije, a vjerujem i policajaca u drugim agencija, kao i građana iz cijele BiH, naglasio je Selimović.

Cijelo vrijeme njegovog mandata, ubistvo dvojice policajaca bio je nulti prioritet u radu i tako će i ostati sve dok se ne  završi i posljednja radnja koja je neophodan da se okonča ovaj predmet putem pravosudnih institucija te dovede do adekvatnih pravosnažnih  osuđujućih presuda izvršiocima. 

- S gnušanjem odbacujem pokušaje pojedinaca iz određenih interesnih krugova, da putem njima bliskih medija kreiraju sliku o navodnoj ugroženosti i opstrukcijama od strane ove Uprave i mene kao policijskog komesara te pokušaje da se kriminalizira i diskreditira ova Institucija i njene časne profesionalce. Poručujem im da im to neće proći, niti ćemo im to dozvoliti. Dokazi i naše aktivnosti jasno govore o našoj predanosti i ustrajnosti u borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije, a naročito posvećenosti radu na rasvjetljavanju i dokumentovanju predmetnog  ubistva koje se s policijskog aspekta može smatrati rasvijetljenim. Moja je obaveza štititi integritet i kredibilitet svakog pojedinca ove Institucije te s tim u vezi neću dozvoliti bilo kakve pokušaje diskreditacije, devalviranja, kriminaliziranja i omalovažavanja, ali i pokušaja uvlačenja u bilo kakve političke igre i spinove. O određenim otvorenim  ali i prikrivenim opstrukcijama, problemima i preprekama koje su pratile rad na ovom predmetu sigurno ću govoriti čim se za to steknu uslovi- rekao je Selimović.

- Sve ono što tužilaštvo bude smatralo potrebnim kako bi se istraga dovela do kraja i podigla optužnica Uprava policije će učiniti svoje djelovanje u okviru zakona, te u tom smislu očekujem od Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo intenziviranje aktivnosti iz njihove nadležnosti kako bi se što prije stavila tačka na i u ovom predmetu- istako je Selimović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.