POSJETA BIH

Eskobar: Najvažnija poruka je da rata neće biti

Kaže da mu je drago da je imao produktivan sastanak s Miloradom Dodikom, "gdje je otvorena mogućnost da se povuku sve one odluke koje se odnose na prijenos nadležnosti da bi mogli da nastavimo da radimo na ekonomskom razvoju“

Gabrijel Eskobar. Fena

N. Aj. / Fena

8.11.2021

Najvažnija stvar o kojoj smo se dogovorili sa svim sagovornicima s kojima smo razgovarali danas, svi smo saglasni da rata neće biti i mislim da je to najvažnija poruka koju imamo. To nije poruka koju ćete čuti samo od onih lidera s kojima sam se ja sreo danas, to je poruka koju ćete čuti i od lidera iz regiona - izjavio je novinarima u Sarajevu zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), nakon sastanka s članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamerntarne skupštine BiH.

Ekonomski potencijal

Prema njegovim riječima, druga stvar o kojoj je došao da razgovara ovdje je nevjerovatan ekonomski potencijal koji Balkan posjeduje, istaknuvši da je Balkan najbrže rastući dio Evrope u ovom trenutku.

- Upravo radi ovog nevjerovatnog ekonomskog rasta, doduše dozvolite mi da kažem da BiH ne dijeli sve parametre tog rasta, ali upravo radi tog velikog rasta u regionu je razlog što ćete biti potrebni Evropi - kazao je Eskobar.

Stoga, dodao je on, "moramo dvije stvari učiniti - jedna je da obezbijedimo da BiH dijeli te parametre rasta sa ostatkom regiona, a druga je da Evropa prepozna ekonomski potencijal koji ovaj region ima“.

Politička kriza povećava nedostatak povjerenja

- Potpuno sam ubijeđen da će Evropa shvatiti, u jednom razumnom vremenskom periodu, da vi trebate biti dio Evropske unije. Naravno da sam sa svojim sagovornicima govorio o svim ovim temama, ali isto tako je veoma bitno da potcrtam da ono što moramo obezbijediti je da BiH ostane jedinstvena, suverena, sa teritorijalnim integritetom - istaknuo je Eskobar.

Kaže da mu je drago da je imao produktivan sastanak s Miloradom Dodikom, "gdje je otvorena mogućnost da se povuku sve one odluke koje se odnose na prijenos nadležnosti da bi mogli da nastavimo da radimo na ekonomskom razvoju“.

- Jer, politička kriza povećava nedostatak povjerenja kod investitora da bi ovdje investirali - zaključio je Eskobar.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar, koji boravi u službenoj posjeti BiH jutros se, u odvojenim susretima, sastao s članovima Predsjedništva BiH, a planiran je i sastanak sa rukovodstvom oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te sa predsjednicima klubova u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.