SASTANCI

Larson u BPK: Vlada SAD podržava potpunu i snažnu borbu protiv korupcije

Šta je do sada učinjeno u borbi protiv korupcije u ovom dijelu države, informirani su danas predstavnici SAD i misije OSCE-a

Sa današnjeg sastanka. Fena

N. Aj. / Fena

8.11.2021

Borba protiv korupcije i uspostavljanje Ureda za borbu protiv korupcije u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde, bile su tema današnjeg sastanka premijerke kantona Aide Obuće i višeg savjetnika za borbu protiv korupcije Ambasade SAD u Sarajevu Erika Larsona (Eric).

Šta je do sada učinjeno u borbi protiv korupcije u ovom dijelu države, informirani su danas predstavnici SAD i misije OSCE-a.

Nastaviti aktivnosti

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća naglasila je da je kantonalna vlada opredjeljena za aktivnije i agresivnije provođenje antikoruptivnih aktivnosti pružanjem nedvosmislene i potpune podrške Tijelu za sprečavanje i borbu protiv korupcije, putem kojeg provodi čitav niz antikoruptivnih aktivnosti kao što su uspostava registara uposlenih i imenovanih lica, provjera diploma, kontrola zakonitosti finansijskog poslovanja, stalna koordinacija s tužilaštvom, policijom i inspekcijskim organima. Ove aktivnosti će biti nastavljene i u narednom periodu s ciljem jačanja i vraćanja povjerenja javnosti u institucije vlasti, istaknuto je danas.

- S ciljem što efikasnije borbe protiv korupcije, Vlada BPK Goražde, uz podršku međunarodnih institucija i partnera, planira pokrenuti postupak donošenja zakona o sprječavanju korupcije, zakona o dodjeli budžetskih sredstava udruženjima i neprofitnim organizacijama, uspostavu registra javnih nabavki i registra dodijeljenih transfera udruženjima. Njihovo donošenje bit će potvrda naše odlučnosti i opredjeljenja da putem Tijela za sprječavanje i borbu protiv korupcije intezivnije nastavimo s provođenjem antikoruptivnih aktivnosti, koje će u konačnici sigurno dati rezultate i učiniti naš kanton mjestom sigurnog i ugodnog življenja - istakla je Obuća.

Uspostava kantonalnih ureda

Naglasila je da je u dosadašnjim antikoruptivnim aktivnostima ovaj kanton imao značajnu podršku Misije OSCE-a u BiH koja se očekuje i ubuduće kako od OSCE-a tako i drugih međunarodnih institucija i ambasada država koje su i do sada, kako je kazala, odlučno podržavale BiH i BPK Goražde.

- Nadam se da je ovo period mnogih sastanaka, Vlada SAD podržava potpunu i snažnu borbu protiv korupcije na svim niovima vlasti, uključujući i uspostavu kantonalnih ureda za borbu protiv korupcije i zbog toga smo danas ovdje - kazao je viši savjetnik za borbu protiv korupcije Ambasade SAD Erik Larson.

Sastanku u Goraždu prisustvovale su i političke savjetnice Ambasade SAD u BiH i OSCE-a Dragana Gluhović i Lejla Kablar Sarajlić, te ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde Nataša Danojlić i predsjednik Tijela za sprječavanje i borbu protiv korupcije Vlade Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Elmir Pilav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.