REAKCIJE

Delegacija EU u BiH nakon protesta: Podržavamo pravo građana na slobodu mirnog okupljanja

Na sastanku su se složili oko mnogih pitanja sa kojima se suočava BiH i njeni građani, istakli su

H. J. I.

8.11.2021

Oglasili se iz Delegacije EU nakon današnjih protesta. Avaz

Građani nezadovoljni stanjem u zemlji danas su protestovali ispred Delegacije EU u Sarajevu. 

- Grupa građana se danas okupila ispred zgrade Delegacije Evropske unije/Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Sarajevu, kako bi izrazili zabrinutost zbog političke situacije u Bosni i Hercegovini. Ambasador Satler (Sattler) i službenici Delegacije Evropske unije/Ureda Specijalnog predstavnika Evropske unije su se sastali sa organizatorima protesta sa kojima su imali konstruktivan razgovor.


Složili se oko mnogih pitanja

Na sastanku su se složili oko mnogih pitanja sa kojima se suočava BiH i njeni građani. Razgovor je bio otvoren i iskren o tome kako iznaći rješenja za ova pitanja. Ambasador Satler je pozdravio angažman građana BiH i obećao nastavak razgovora.

EU u potpunosti podržava prava građana na slobodu mirnog okupljanja i slobodu izražavanja i radi sa vlastima u BiH kako bi se relevantni zakoni koji reguliraju ova prava uskladili sa standardima EU. 



Dijalog je ključna komponentna demokratskih društava

Dijalog je ključna komponenta demokratskih društava, a Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika Evropske unije ima redovnu saradnju sa predstavnicima civilnog društva u BiH, kao što je to bio slučaj i danas, kako bi se konsultovali sa građanima i saslušali one kojima je u interesu stabilna i prosperitetna BiH. Nedavno je Ured Evropske unije u BiH pokrenuo inovativni oblik deliberativne demokratije – Skupštinu građana, koja daje priliku za 57 nasumično odabranih građana u BiH da daju svoj doprinos o važnom pitanju ustavne i izborne reforme.

Tokom sastanka, ambasador Satler je naglasio jasnu posvećenost Evropske unije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao i njenom putu ka Evropskoj uniji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.