LIDER SDS-A

Šarović nakon sastanka sa Eskobarom: Dodik želi da krizu iskoristi za lične svrhe

Mir je jedina atmosfera u kojoj RS može da napreduje, rekao je Šarović

Gabrijel Eskobar i Mirko Šarović. avaz

Piše: L. M.

9.11.2021

Mirko Šarović predsjednik SDS-a, obratio se novinarima nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar).

- Postoje stvari za koje je potreban dijalog, neke odluke koje jesu toliko važne i izazvale su veliko nezadovoljstvo u RS, kao što su odluke Ustavnog suda BiH. Trebaju nam normalne politike, ne trebaju nam oni koji raspiruju strasti i vode nas u jednu opasnu situaciju. Mir je jedina atmosfera u kojoj RS može da napreduje - naglasio je Šarović.

Osvrnuo se i na Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

- Mi mislimo da je jedan od ključnih inspiratora Dodik, koji se takođe sastao sa Escobarom. Potpuno je jasno da je njemu kao političaru odgovarao i visoki predstavnik i bonska ovlaštenja, a sada priča neku drugu priču. Želi da krizu iskoristi za lične svrhe - naveo je.

Šarović je dodao da legitimne zahtjeve RS treba rješavati kroz dijalog.

- Jednostrane odluke su vrlo opasne i mogu nas odvesti na stranputicu. Dejton nema alternativu. Zalažemo se za normalne politike. Bilo kakvo srljanje, politika koja će ugroziti mir je za nas u potpunosti neprihvatljiva - rekao je Šarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.