VAŠINGTON

Obrad Kesić: Najavljena rezolucija u američkom Kongresu potvrda promjene u korist Srbije i RS

Kesić je rekao da je srpska zajednica u SAD posljednjih godina ojačala uticaj preko ličnih kontakata i organizacija koje imaju više ugleda u američkom političkom životu i na izborima, kazao je Kesić

Politički analitičar u Vašingtonu Obrad Kesić. Agencije

N. Aj. / Srna

9.11.2021

Politički analitičar u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je da rezolucija, koju pripremaju srpski lobisti, pokazuje da se u američkom Kongresu u velikoj mjeri mijenjaju stvari u korist Srbije i Republike Srpske, prenosi agencija Srna.

- Najavljena rezolucija u korist Srbije u Kongresu SAD je važna, jer je najava da se balans snaga mijenja - istakao je Kesić.

Kesić je rekao da je srpska zajednica u SAD posljednjih godina ojačala uticaj preko ličnih kontakata i organizacija koje imaju više ugleda u američkom političkom životu i na izborima.

Pismo i potpisi

- To znači da stvari više nisu onako jednostrane, kao kada su Srbi u velikoj mjeri bili pasivni, ali bilo je i vrlo teško pokrenuti zajednicu. Međutim, ona sada u cijeloj Americi postaje mnogo aktivnija, lokalne zajednice, pogotovo za izbore u ključnim državama, postaju vidljivije i aktivnije - izjavio je Kesić za "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, utjecaj srpske zajednice je vidljiv i u slučaju pisma albanskih i bošnjačkih lobista američkom predsjedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) koje ima tek skroman broj potpisnika.

- Da je situacija kao što je bila prije pet ili šest godina, pismo bi imalo barem tri puta veći broj potpisa - rekao je Kesić.

Dodao je da je pismo Bajdenu "najjeftiniji način da se zadovolje zajednice i glasači u Americi, ali da ono suštinski ne znači ništa posebno jer takvi dopisi svakodnevno stižu u State Department".

Šta je prioritet

U osvrtu na američke kritike Prištini, Kesić je konstatovao da je vidljivo da i politika koja se definiše od SAD nije više crno–bijela.

- Za vrijeme krize oko tablica na Kosovu imali smo vrlo oštre kritike upućene Prištini i Aljbinu Kurtiju (Albin). S druge strane, stalno imamo indikacije da sadašnja vlada u Prištini nema veliku podršku od državnih institucija SAD. To stvara frustraciju, pogotovo među albanskom zajednicom u Americi - kazao je Kesić.

On je naglasio da se ta činjenica vidi i u odluci da ova administracija ne pozove Kosovo da učestvuje na Samitu demokratije, što je bilo nezamislivo u vrijeme administracije Baraka Obame (Barack) kada je Amerika gotovo beskritično branila pozicije Prištine i radila sve da što više zemalja prizna nezavisnost.

- To sada nije prioritet za ovu administraciju. Pokazuje se da postoji antagonizam prema Kurtiju i sadašnjoj vladi u Prištini, tako da u suštini, sve što se radi u Kongresu jeste najava da se situacija mijenja u velikoj mjeri u korist Srbije i Republike Srpske - rekao je Obrad Kesić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.