PREVENTIVNO I BESPLATNO

Danas vakcinacija protiv sezonske gripe u sarajevskim domovima zdravlja

Besplatna vakcina je namijenjena za: penzionere i lica starija od 65 godina, trudnice, hronične bolesnike, imunokompromitirane bolesnike, RVI i civilne žrtve rata, zaposlenike u zdravstvenim ustanovama, zaposlenike u MUP-u

Posebno naglašavaju da se vakcina protiv sezonske gripe može se dati istovremeno sa vakcinom protiv COVID-19. AGENCIJE

E. Š. / Agencije

11.11.2021

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Zavod zdravstvenog osiguranja KS, u saradnji sa JU Dom zdravlja KS i Zavod za javno zdravstvo KS, organizovalo je akciju “Preventivno vakcinisanje osiguranih lica protiv sezonske gripe” koja počinje danas.

Osigurano je 9.400 doza vakcina Vaxigrip Tetra proizvođača Sanofi Pasteur za koji je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala nalaz o kontroli kvaliteta. Vakcinacija će se obavljati na 58 lokaliteta tj. u svim ambulantama porodične medicine JU Dom zdravlja KS.

- Besplatna vakcina je namijenjena za: penzionere i lica starija od 65 godina, trudnice, hronične bolesnike, imunokompromitirane bolesnike, RVI i civilne žrtve rata, zaposlenike u zdravstvenim ustanovama, zaposlenike u MUP-u Kantona Sarajevo, zaposlenike u javnom gradskom saobraćaju angažovane u prevozu putnika i prosvjetne radnike, ističu iz Ministarstva zdravstva KS.


Svi osiguranici koji nisu u mogućnosti posjetiti ambulantu porodične medicine kojoj pripadaju (nepokretni) trebaju kontaktirati svog ljekara porodične medicine, koji će osigurati angažman mobilnih timova. AGENCIJE

Posebno naglašavaju da se vakcina protiv sezonske gripe može se dati istovremeno sa vakcinom protiv COVID-19.

Vakcinu ne mogu primiti osobe koje su u stanju visoke febrilnosti ili boluju od zaraznih oboljenja u akutnoj fazi ili su preosjetljivi na bjelančevine jaja ili na bilo koji sastojak vakcine.

Svi osiguranici koji nisu u mogućnosti posjetiti ambulantu porodične medicine kojoj pripadaju (nepokretni) trebaju kontaktirati svog ljekara porodične medicine, koji će osigurati angažman mobilnih timova koji su angažovani.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.