SAOPĆENJE

HS BiH: Tražimo od Kristijana Šmita da poduzme korake kako bi se zaustavila zapaljiva retorika

Svi su oni jednako odgovorni za ovakvo loše i nesigurno stanje u BiH, a za to im narod nije dao legitimitet, navodi se u saopćenju

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit. Arhiv

N. Aj.

11.11.2021

Predsjedništvo Hrvatske stranke (HS) BiH na svojoj zadnjoj sjednici održanoj 10. novembra 2021. godine, razmatralo je aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

- Sa obzirom na to da se u medijima sve češće čuju riječi odcjepljenje, treći entitet, rat itd., a što značajno nepovoljno i uznemirujuće djeluje na građane tražimo od visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da poduzme, u okviru svojih ovlasti, korake kako bi se zaustavila ovakva zapaljiva retorika.

Koruptivni sistem

Napominjemo, da bi ovakvom huškačko zapaljivom retorikom a uslijed nedjelovanja i nereagiranja moglo doći do odgovora pojedinaca ili skupina na neprimjeren način gdje se ne isključuje i mogućnost terorističkih djelovanja. Nekima je ovakva retorika sredstvo da se proizvede nesigurnost i nestabilnost u svrhu zaštite svojih pozicija i homogeniziranje svog korumpiranog biračkog tijela, jer ako padnu oni pada koruptivni sustav koji su gradili, te su zato spremni učiniti sve kako bi opstali - navodi se u saopćenju HS BiH,

Dodaje se da pozivaju Šmita da poduzme korake i zaustavi govor mržnje i pozive na podjele te da na isti način tretira i adekvatno kazni one koji pozivaju na odcjepljenje kao i one koji traže treći entitet ili treću republiku.

Kako se pregovara

- I one koji se prečesto pozivaju na neki novi rat u BiH. Svi su oni jednako odgovorni za ovakvo loše i nesigurno stanje u BiH, a za to im narod nije dao legitimitet. Od međunarodnih predstavnika i pregovarača u BiH tražimo da se u pregovore, oko izmjena izbornoga zakona, Ustavnih ili drugih promjena, uključe i stranke iz opozicije, kako bi se donekle mogao nadgledati cjelokupan proces. Znamo kako je kod nas u BiH važnije ko broji glasove od onih koji glasuju pa prema tome niko izabran ne posjeduje istinski legitimitet građana niti imaju pravo kititi se pokradenim glasovima. Narod ima pravo znati o čemu i kako se pregovara - zaključeno je u saopćenju HS BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.