AMILA I MURIS GADŽUN

Roditelji Džene, dvogodišnje djevojčice iz Kaknja, kojoj se ljekari bore za život: U operacionu salu je ušla svojim nogicama, sada je u komi!

Znamo da joj je mozak potpuno uništen. Kako je uništen i zbog čega, mi to ne znamo. Ona je potpuno zdrava došla na operaciju, imamo sve nalaze, kaže majka Amila

A. Saračević

Doktori su nam rekli da za naše dijete nema nade. Samo uz Allahovu pomoć, i da je prebacimo u Trusku, da joj spase život. Ove potresne riječi izgovorili su za Avaz TV Amila i Muris Gadžun iz Lučana kod Kaknja. 

Njihova dvogodišnja djevojčica Džena je životno ugrožena i ljekari na KCUS-u se bore za njen život. 

Malena Džena je, kako su za Avaz TV kazali roditelji, iz privatne klinike "Bejtović" u ulici Branislava Nušića 166. u Sarajevu, koja je bila iznajmljena PZU "Halimić", dovezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i sada je aparati održavaju u životu. 

Čekali u automobilu

Inače, djevojčica je rođena sa spuštenim kapkom, te joj je prije godinu urađena operacija u Kantonalnoj bolnici Zenica. Operaciju je radila doktorica Nina Jovanović. Godinu nakon operacije došlo je do infekcije.

- Doktorica je rekla da se plastika koja joj je ugrađena mora izvaditi i da se mora raditi druga metoda. U Kantonalnoj bolnici (Zenica, op.a.) duga je lista čekanja. Ima veliki broj djece prije nje – kazala je Amila Gadžun, majka djevojčice.

Kako je dalje ispričala, na njihovo pitanje može li se to odraditi privatno, doktorica im je potvrdila da je moguće, te im je rekla i cijenu operacije. Ordinacija „Bejtović“ iznajmila je salu za operaciju timu doktora PZU "Halimić" koji su operirali djevojčicu.

- Mi smo novac sakupili uz pomoć familije. Operacija je bila zakazana za ponedjeljak. Odveli smo je. Rečeno nam je da će operacija trajati od sat do sat i po. Ostavili smo brojeve mobilnih telefona kako bi nas kontaktirali nakon operacije – nastavlja majka.

Dalje navodi kako im je rečeno da je djevojčica nakon operacije trebala odležati sat vremena, pa da se probudi iz anestezije. Oni su čekali u automobilu u neposrednoj blizini klinike.

- U međuvremenu smo vidjeli da se nešto dešava ispred klinike. Nismo znali šta je u pitanju. Otišli smo tamo, ušli smo i vidjeli da se nešto radi oko curice. Pitali smo šta se dešava, oni su nam rekli da je sve u redu, ali da će je poslati na Koševo da provjere zbog čega je došlo do zastoja rada srca – govori drhtavim glasom majka djevojčice Amila Gadžun.

Djevojčica je vozilom Hitne pomoći prevezena na KCUS, gdje je roditeljima rečeno da je djevojčica u nesvjesnom stanju, da je pala u tešku komu, te da će je zadržati na pretragama.

Braća pitaju za svoju seku

- Znamo da joj je mozak potpuno uništen. Kako je uništen i zbog čega, mi to ne znamo. Ona je potpuno zdrava došla na operaciju, imamo sve nalaze. Svojim nogicama je ušla u salu – naglašava majka Amila.

Djevojčica ima dvojicu braće, od 8 i 10 godina, i oni su, prema riječima roditelja, jako vezani za nju.

- Oni su u teškom psihičkom stanju zbog ovog gubitka. Pitaju za nju, tražili su slike da im pokažemo. Morali smo ih pripremiti, morali su znati šta ih čeka. Nestabilni su skroz – navode roditelji.

Pogledajte potresnu ispovijest roditelja malene Džene.

NA VRH

Podijeli članak na