AVAZ OTKRIVA

Šta se krije u kriptovanim mobitelima, pronađenim kod kriminalaca, čiji je sadržaj poznat MUP-u KS

Ključni su "sigurni mobiteli” ili kripte, koje su kriminalci koristili putem aplikacije “Sky", a njihova imena se vežu za ljude koji su između ostalog bliski rukovodstvu OSA-e

Mehmedagić i Selimović. Avaz

Piše: Miralem Aščić

12.11.2021

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), s osumnjičenim direktorom za razna krivična djela Osmanom Mehmedagićem Osmicom na čelu, jedinim direktorom u svijetu koji nema validnu diplomu, prema već viđenom receptu rušenja Gordane Tadić s pozicije glavne državne tužiteljice, započela je i operaciju "Nusret Selimović", kojom se pod svaku cijenu policijski komesar nastoji ukloniti iz Uprave policije MUP-a KS.



Napadi režimskih medija

Tako danima “cure” spisi iz Tužilaštva Kantona Sarajevo koji se odnose na ubistvo sarajevskih policajaca, pod krinkom da je Selimović opstruirao istragu vezano za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića prije tri godine na Alipašinom Polju.

Ekspresno je jučer zasjedao i Nezavisni odbor za reviziju i izbor policijskog komesara. Plan rušenja Selimovića priprema se već mjesecima, a istraga o ubistvu policajaca iskorištena je samo da se pojačaju napadi režimskih medija i novinara koji su na platnom spisku OSA-e kako bi se komesar koji je uhapsio Osmicu sklonio i OSA, putem Tužilaštva i podobnih tužilaca, nastavila svoje "aktivnosti".

Osim toga, Selimović je smetnja i SDA, stranci koja je godinama kontrolirala rad Uprave policije i komesara i davala upute ko i kada treba biti uhapšen. Budući da je izgubila kontrolu nad Tužilaštvom BiH, pa ne kontoliraju MUP KS, smetnja je godinama komesar koji ne ispunjava želje zelene garde.

Međutim, prava panika u sjedištu OSA-e je, prema informacijama "Avaza", zbog kripti. Tačnije, zbog kriptovanih mobitela koji su pronađeni kod kriminalaca tokom istrage vezane za ubistvo sarajevskih policajaca. Osumnjičeni su ih koristili za pozive i poruke. To je otkrio i nedavni pretres u Bosanskoj Gradišci, gdje je SIPA tragala za opasnim kriminalcem Milivojem Lovrinovićem Čomijem.

Iskorištena samo za obračun s MUP-om KS

No, ključni su "sigurni mobiteli” ili kripte koje su kriminalci koristili putem aplikacije "Sky". Kako je ova aplikacija uz pomoć stranih policijskih agencija razotkrivena, tako je na vidjelo počelo izlaziti to ko ju je sve koristio i ko je sve putem ove aplikacije od balkanskog podzemlja i komunicirao. Ova aplikacija pomogla je MUP-u KS da otkrije ubice sarajevskih policajaca, nakon čega je Tužilaštvu KS dopunjen izvještaj imenima svih osumnjičenih. 

Među njima je i Aleksandar Macan, automafijaš s Pala koji je u bijegu. Ali ne samo on, još najmanje tri osobe iz predmeta "Volan" kojima se sudi za krađu vozila na području BiH.

Međutim, kako podatke iz kripte ima samo MUP KS, koji je i dobio određene informacije koje su koristili kriminalci s Balkana, a njihova imena se vežu za ljude koji su, između ostalog, bliski rukovodstvu OSA-e, čiji je sadržaj poznat isključivo MUP-u KS, tako je panika u redovima tajne službe u BiH sve veća. Istraga o ubistvu policajaca je iskorištena samo za obračun s MUP-om KS i Selimovićem kako bi se on uklonio.

Bit će zanimljivo u narednim danima sve pratiti jer su pojedini uposlenici OSA-e koristili aplikaciju "Sky" za komunikaciju s pojedinim kriminalcima.

Pitanje je kako je opasni kriminalac Lovrinović uopće ušao u BiH nakon što je u Beogradu raznio autobombom Strahinju Stojanovića. Lovrinović se mjesecima krio u BiH, a zatim uredno prelazio granicu s Hrvatskom. Sve je to morala znati OSA, jer se radi o osobi koja je opasna po nacionalnu sigurnost BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.