EKONOMSKI STRUČNJAK

Faruk Hadžić: Ako se Fadilov zakon usvoji, mnogi građani će plaćati znatno veće poreze

Freelanceri će najgore proći, upozorava Hadžić

Danijal Hadžović

Faruk Hadžić

Foto: Arhiv


Javnost je uzburkala vijest da Vlada Federacije BiH na čelu s Fadilom Novalićem priprema novi Zakon o porezu na dohodak kojim bi povećava čitav niz nameta u našoj zemlji.

Vladin prijedlog kritikovao je ekonomist Faruk Hadžić, koji kaže kako ovakav zakon nema smisla.

Besmisleni zakoni

- Ovi zakoni su prvobitno pisani prije 4-5 godina (uz nekoliko manjih izmjena u ovom periodu). Od tada, mnogo toga se promijenilo i više nije isto. Ako su tada možda imali smisla u ovoj formi, sada baš i nemaju. Od tada, ostali smo svake godine bez nekoliko desetaka hiljada radnika zbog iseljavanja. Broj penzionera je značajno povećan. Radna snaga je smanjena. U posljednje vrijeme imamo i značajan rast cijena, plate nisu čak ni iste, nego su manje (za istu platu možemo kupiti manje) - kaže Hadžić.

Hadžić ističe da će zbog ovakvog zakona mnogi radnici plaćati znatno veće poreze.

- Ako u ovoj formi budu usvojeni zakoni, određene kategorije će plaćati znatno veće poreze, poput radnika na ugovorima o djelu, autorskih ugovora ili freelancera. Npr. za ugovore o djelu će se sada plaćati iste stope doprinosa kao i za puni radni odnos, dok se i dalje neće moći koristiti usluge zdravstvenog osiguranja, iako će se povećati stopa doprinosa. Freelanceri će najgore proći. Umjesto dosadašnjih 10+4%, sada će plaćati 13+32,5% za svaku uplatu iz inostranstva - objašnjava Hadžić apsurd predloženog zakona.

Živimo u jednom potpuno drugom vremenu

Umjesto lihvarskog Novalićevog zakona, ekonomist Hadžić tvrdi da nam je potreba potpuno drugačija poreska reforma.

- Danas živimo u jednom potpuno drugom vremenu, gdje ovi zakoni trebaju ispuniti sasvim jednu drugu svrhu, a to je da kroz značajnije rasterećenje poreza i doprinosa, poslodavci imaju manje izdatke za radnike, a radnici veće neto plate. Zajedno sa kolegom Dino Hadžialić sam prvi put ovaj koncept predložio u 2017. godini, gdje bi ukupna stopa doprinosa iznosila 25% bruto plate, minimalna plata 750 KM, gdje se porez na dohodak od 10% ne bi plaćao na plate do 1.000 KM. Apelujem na zastupnike u Parlamentu FBiH da maksimalno djeluju amandmanski na ove zakone i to na način da ostane zbirna stopa od 10% na porez na dohodak, da se uvede zbirna stopa doprinosa u maksimalnom iznosu od 25% (umjesto 32,5%), da neoporezivi dio dohotka bude 1.000 KM mjesečno, da se na ugovore o djelu, autorske ugovore i uplate iz inostranstva plaća samo porez na dohodak od 10%, a ukine naplata bilo kakvih doprinosa (sve dok se ne urede oblasti korištenja prava i usluga), te da se obrtnicima osnovica za obračun doprinosa računa na osnovu minimalne, a ne prosječne bruto plate - navodi Hadžić.

Više o temi Faruk Hadžić

NA VRH

Podijeli članak na