SJEDNICA U DECEMBRU

Objavljeni dokumenti za posebnu sjednicu NSRS na kojoj će biti govora o prijenosu nadležnosti sa državnog nivoa

Narodna skupština RS-a. Agencije

Fu. M.

12.11.2021

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) objavila je dokumente koji će biti razmatrani na posebnoj sjednici koja je zakazana za decembar, a koji se odnose na prijenos nadležnosti sa nivoa BiH na nivo tog bh. entiteta. 

Dokumente su predložili klubovi vladajućih stranaka iz RS-a, a odnose se na oblast odbrane i sigurnosti, pravosudne institucije i  oblast indirektnog oporezivanja. 

Dio zaključaka. Printscreen

- Narodna skupština RS povlači saglasnost koju je Zaključcima NSRS od 25. februara 2004. godine dala Vladi RS za potpisivanje Sporazuma o prenošenju određenih odgovornosti entiteta kroz uspostavljanje VSTV-a BIH - navedeno je u u prvom zaključku.

NSRS zadužuje Vladu RS da povuče saglasnost na taj Sporazum, te nalaže Vladi da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje "zakon o VSTV-u Republike Srpske".

O VSTV-u. Printscreen

Kada se usvoje ti zakoni, državni zakoni će prestati da važe na teritoriji RS-a.

Slični zaključci predloženi su i kada je u pitanju prijenos nadležnosti iz oblasti odbrane i sigurnosti te u zaključcima kojima se reguliraju i pitanja u vezi sa indirektnim porezima, odnosno pitanja iz nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.