AFERA RESPIRATORI

Tužilac Hukeljić: Ponuda "Srebrene maline" za respiratore nađena kod jednog od optuženih

Ugovor o nabavci respiratora je promijenjen, nije bila tehnička greška, rekao je sudija Braco Stupar

Piše: B. Cerić

12.11.2021

Dolazak optuženih na Sud BiH - Avaz
Dolazak optuženih na Sud BiH - Avaz
Dolazak optuženih na Sud BiH - Avaz
Dolazak optuženih na Sud BiH - Avaz
Dolazak optuženih na Sud BiH - Avaz
+1

Saslušanjem Sanite Alagić, pomoćnice direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i šefice Sektora za finansije i javne nabavke, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima optuženim za nabavku 100 kineskih respratora u vrijednosti 10,5 miliona KM.


Ugovor prepravljan "zbog tehničke greške"

Odgovarajući na pitanja državnog tužioca Mirze Hukeljića, Alagić je potvrdila da su ona i ostali uposlenici njene službe zapravo vršili valorizaciju ponuda za nabavku medicinske opreme, u konkretnom slučaju za respiratore, prema uputama Svjetske zdravstvene organizacije o minimalnih tehničkim krakteristikama koje medicinska orpema mora imati, a osnovni cilj im je bio rok isporuke koji bi bio najkraći.


Alagić nije mogla potvrditi da li se iko tada konsultirao sa Federalnim ministarstvom zdravlja.


Na današnjem pretresu ponovo se razvila rasprava oko ugovora koji je 3. aprila 2020. godine Federalna uprava CZ potpisala s firmom „Srebrena malina“ Fikreta Hodžića. Alagić je ponovila da je direktor Solak kazao da se zaključi ugovor po osnovu ponude koja je stigla iz Vlade Federacije BiH za respiratore HCV-E003.


Kao što je i ranije svjedočila, Alagić je i danas ponovila da je nakon 3-4 dana ovaj ugovor prepravljan "zbog tehničke greške".


U raspravu su se uključili i predsjedavajuća Vijeća sudija Džemila Begovićio član Vijeća, sudija Braco Stupar. Objašnjavajući kako je došlo do greške, Alagić je kazala da je u ugovoru bila navedena oznaka HCV-E003, dok su uz njega bile ponuda i specifikacija za ACM-812A, na koju oznaku je na kraju i prepravljen ugovor.


Sudija Braco Stupar kazao je da su ovdje nije moglo raditi o tehničkoj greški već o promjeni ugovora, na šta je Alagić ponovila da je sastavljen ugovor s ponudom na HCV-E003.



Različite oznake u e-mailu i pismenom upitu

Nakon šo je odbrana Fahrudina Solaka počela sa saslušanjem Alagić, ispostavilo se da je i kasnije svjedokinja radila, kako je rekla, permutacije u radu, te je tako u e-mailu u kojem je tražila odgovor od Fikreta Hodžića zašto kasni isporuka respiratora, navela oznaku HCV-E003, dok je u pismenom upitu na istu temu navela oznaku ACM-812A.


Tužilac Mirza Hukeljić danas je kazao da ponuda „Srebrene maline“ za nabavku respiratora oznake ACM812-A nije pronađena u FUCZ, nego da je pronađena kod jednog od optuženih.


Ova svjedokinja bit će saslušavana i naredna dva pretresa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.