BOSANSKA GRADIŠKA

Novi urbanistički trend i megaprojekt: Centar grada pomjera se ka rijeci Savi

Solidna ideja, ali da ovaj prostor bude iskorišten kao jedan vid muzeja, gdje će javnosti biti izloženi oruđe, posuđe, oružje i predmeti pronađeni u rijeci, kaže Kukavica

Idejno rješenje "Savskog vidikovca". Avaz

Piše: B. Grgić

13.11.2021

Dugogodišnja ideja da se Bosanska Gradiška usmjeri ka rijeci Savi sve više dolazi do izražaja. Nakon izgradnje savremenog trga, na red dolazi i zanimljiv objekt, koji je već dobio ime "Savski vidikovac".


Riječ je o građevini čije je idejno rješenje dospjelo u javnost, a koja će biti građena na keju, između bivšeg hotela i stare zgrade Muzičke škole.


Podrška građana

Vidikovac će, praktično, biti nad Savom, s velikim staklenim površinama i prostranom platformom na krovu za razgledanje rijeke i susjedne Slavonije.


Ovaj megaprojekt podrazumijeva i izmještanje zgrade Osnovnog suda, obližnje benzinske pumpe te nekoliko dotrajalih objekata.


Građani, mahom, podržavaju ovu ideju, a izdvajamo mišljenje poznatog alasa i ljubitelja prirode Milana Kukavice.

Dva čamca

- Solidna ideja, ali da ovaj prostor bude iskorišten kao jedan vid muzeja, gdje će javnosti biti izloženi oruđe, posuđe, oružje i predmeti pronađeni u rijeci Savi u proteklom periodu. Dva čamca iz doba Rimljana su odavno pronađena, jedan je u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a zašto drugi ne bi bio u Bosanskoj Gradišci, gdje je i pronađen - rekao je Milan Kukavica.


Vidikovcu su se obradovali i pecaroši, nadajući se da će platforma biti idealno mjesto za zabacivanje udice s mamcima na šarane, babuške, štuke i drugu ribu kojom Sava obiluje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.