EKSKLUZIVNO ZA AVAZ TV

Rizo, Marko i Boro, tri ratna komandanta, najbolje su vidjeli besmisao rata: Niko ne pobjeđuje, svi gube!

Akteri dokumentarnog filma "Maglaj, rat i mir" govorili za Avaz TV

Piše: Nerma Ajnadžić

12.11.2021

U ratu niko ne pobjeđuje, svi gube. Ovo je poruka trojice prijatelja, trojice Maglajlija, ratnih komandanata koji su četiri godine rata proveli na tri strane.

Boro Jevtić je bivši pripadnik Vojske RS, Rizo Salkić Talijan bivši pripadnik Armije Republike BiH i Marko Zelić, bivši pripadnik HVO-a.

U vrijeme ponovnih podjela i ratne retorike koja plaši građane naše države, njih trojica poručuju da je bolje i godinama pregovarati, nego samo jedan dan ratovati. 

Naime, oni su protagonisti filma "Maglaj, rat i mir", projekta Misije OSCE-a u BiH koji je od prije nekoliko dana dostupan na YouTubeu. 

Rado su pristali da za "Avaz TV" snimimo prilog te su Salkić i Zelić došli u Sarajevo, dok se Jevtić uključio iz Zagreba gdje trenutno radi. 

Jednostavan motiv

Ako iko zna kako je ratovati sa i protiv prijatelja, znaju oni. Ako iko zna koliko današnja spominjanja potencijalnih novih sukoba su rizična, znaju oni.

Vidjeti Bošnjaka, Hrvata i Srbina za istim stolom kako pričaju, druže se i smiju, mnogima je fascinantno. I oni su svjesni toga, ali smatraju da to treba biti normalno i svakodnevnica, a ne izoliran slučaj.

- Moj motiv je jednostavan. Ja sam jednog sina izgubio. Mislio sam u ratu da znam kad majke plaču, posebno očevi u sebi... Mislio sam da sam ih razumio. Ali, tek kada sam ja sina izgubio shvatio sam koja je to bol i kako se čovjek s tim treba da izbori. Ovaj film me podstakao da pokušam doprijeti do svijesti nekih ljudi, jer do savjesti ne možeš – kazao nam na rubu suza Salkić, između ostalog.

Svi su 90-tih prevareni i oštećeni

Priznaju da se nisu ni oni slagali u svemu, jer svako od njih ima svoju priču, ali zaključak je isti – svi su tih 90-tih na neki način prevareni i oštećeni.

- To su bile jako teške godine. Garantiram da nikome rat nije bio izbor. I danas razmišljam jesmo li mi kao pojedinci mogli šta učiniti više da taj sukob spriječimo. Mislim da nismo. Nas trojica smo se poznavali prije rata i poslije rata, prošli smo teške momente. Bilo je momenata kada smo se borili svaki protiv svakoga. Međutim, šta kada se to završi? Hoćemo gledati svako na svoju stranu ili zajedno u budućnost? Bolje pregovarati ako treba i godinu ili dvije nego jedan samo dan ratovati – kazao je Zelić.

Dodao je da nas je prethodni mnogo toga mogao naučiti.

Ubijamo se, ljudi!

- Danas-sutra ako opet dođe do toga, mi sebe međusobno ubijamo. Ubijamo se, ljudi! Neće nas niko iz svemira napasti. Opet ćemo biti mali igrači i ispaštati zbog toga svega – rekao je Zelić, dok je Salkić dodao da su svi bili samo kolateralna šteta.

Jevtić je poručio da je najveća poruka filma „Maglaj, rat i mir“ da ne dođe ponovo do sukoba koji su bili četiri godine i tog famoznog rata.

- Treba saslušati sve tri strane pa onda donijeti pravilnu odluku. Za nas je sasvim normalno što mi razgovaramo. Često je prvo pitanje: „Kako ste imali hrabrosti?“. Zar treba hrabrosti da čovjek kaže istinu? Ne vidim ja tu nikakvu hrabrost. Ako ne budemo pričali mi, koji smo ratovali jedni s drugima, ne znam kako će naša djeca pričati – poručio je Jevtić.

Pogledajte video.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.