POTPREDSJEDNIK SDP-A

Helez na Kongresu: SBB se uvijek opredjeljivao za državu BiH

Osnov krize u BiH je potpuni debakl diplomatije probosanskih stranaka, treba nam ozbiljna ličnost u Predsjedništvu, neko ko će u najboljem svjetlu predstavljati državu BiH, rekao je Helez

Zukan Helez. Avaz

Piše: E. D. A.

13.11.2021

Na Trećem kongresu Saveza za bolju budućnost BiH koji se održava u Mostaru prisustvuju i gosti iz drugih stranaka, među kojima su Zukan Helez, potpredsjednik SDP-a, Darijana Filipović, potpredsjednica HDZ-a, Dejan Kovačević, predsjednik Glavnog odbora Naroda i pravde, Mirsad Kukić, predsjednik PDA, Mirza Batalović, predsjednik Glavnog odbora NES-a, Tarik Tanović, predsjednik GO Naše stranke Mostar, Dervo Sejdić, Romski informativni centar "Kali Sara", Elzina Pirić, potpredsjednica PDA...

Zukan Helez obradio se prisutnim delegatima SBB-a.

- Ja sam danas ovdje došao da prenesem pozdrave i čestitke da uspješno obavite ovaj današnji rad od predsjednika Nikšića. Također, želju za uspješnim radom prenosim od više od 50.000 članica i članova SDP-a i, naravno, u svoje ime, želim da ovo danas uspješno obavite i završite. Dame i gospodo, vi danas održavate ovaj kongres u veoma teškoj i složenoj situaciji u BiH. Nikada poslije rata nije bila složenija situacija, niti je Bosna bila u ovakvoj ustavnopravnoj političkoj krizi. Međutim, ako se vratimo kroz historiju, BiH je prolazila i kroz daleko teže krize i daleko veće neprijatelje bi savladavala. Zato mislim da ćemo uspješno svi zajedno koji volimo BiH prebroditi i ovu sadašnju ustavnu i političku krizu - kazao je Helez.

Odškolujete ljude i napravite gospodom

Dodao je da je kod SBB-a primijetio, prateći rad u posljednjih nekoliko godina, da su imali prilika da izaberu između stranke i države.

- Svjesno ste ulazili u rizike i koalicije gdje ste unaprijed znali da će vas puno koštati. Ali ste se uvijek opredijelili za državu BiH. To je ono što ja cijenim. Također, vi imate jedan problem, kao i mi u SDP-u. Kada odškolujete ljude, napravite ih gospodom, velikim zastupnicima na raznim nivoima, onda vide... Ali to vam je slično kao kada majstor ima dobru radnju pa odškoluje majstora, a on njemu  onda kaže: „Mogu ja sam sad, bez tebe.“ Obično ti što misle da mogu bez vas, bez nas, zalutaju negdje i izgube se. I to se pokazalo tačnim. Vi ćete, naravno, kao i SDP, izaći iz toga jači i bolji. 

A to je neki proces koji se stalno odvija. Također, želim da naglasim da gospodin Fahrudin Radončić i predsjednik Nikšić imaju veoma dobru saradnju i to me raduje u posljednje vrijeme - kazao je Helez.

Snaga i veličina

Također, istakao je da mu je drago zbog najave u vezi sa zajedničkim nastupima na predstojećim izborima, a, prije svega, misli na izbor za člana Predsjedništva BiH bošnjačkog naroda.

- Osnov krize u BiH je potpuni debakl diplomatije probosanskih stranaka. Treba nam ozbiljna ličnost u Predsjedništvu, ko će u najboljem svjetlu predstavljati državu BiH. Raduje me, predsjedniče Radončiću, da ste, skupa sa SDP-om i drugim probosanskim strankama, tamo gdje je slaba država, napravili iskorak i nastupit ćemo zajedno. I to pokazuje snagu i veličinu naših lidera, da neke sujete ostave postrani kada je u pitanju država BiH - kazao je Helez.

Rekao je i kako mora reći nekoliko rečenica o lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću.

Ostvaren u punom kapacitetu

To je nešto kroz što i ja danas prolazim. Čovjek je prošao gnusni montirani proces. Nije moje subjektivno mišljenje. Na kraju Sud, takav kakav jeste i koji je blizak onima koji su montirali to sve, nije mogao da nađe ništa protiv gospodina Radončića. Druga stvar, to je jedini čovjek, uz akademika Božidara Matića, koji je podnio ostavku i to kada je bio ubjedljivo najbolji ministar u tom sastavu. To malo ljudi bi uradilo. Mislim da je to jedini političar koji se ostvario u punom kapacitetu prije nego što je ušao u politiku, jedini koji je ušao u politiku bogatiji nego što će izaći iz nje - naglasio je Helez.

Na kraju je dodao da mu je čast što je imao priliku da se obratim na Trećem kongresu SBB-a.

- Kada vidim punu salu, dajete mi snagu, vidim mladost, energiju, pamet, puno gospode. Sigurniji sam da ćemo zajendo odbraniti ovu našu državu BiH - zaključio je Helez.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.