FEDERALNA MINISTRICA

Edita Đapo: Mi smo zaustavili prekomjerna zagađenja, a drugi više vole pričati o ratu

Kompanije koje nisu zagađivači, navela je, sada dobivaju dozvole brže i jeftinije, dok su za zagađivače pooštreni kriteriji, kazala je Edita Đapo

Đapo: Reforma koja je postignuta u oblasti okoliša daje vidljive rezultate. Avaz

Piše: M. Smajkić

13.11.2021

Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, u svom obraćanju na Trećem kongresu SBB-a u Mostaru kazala je da je ova stranka uvijek išla ukorak s vremenom.

Istakla je da reforma koja je postignuta u oblasti okoliša daje vidljive rezultate. Kompanije koje nisu zagađivači, navela je, sada dobivaju dozvole brže i jeftinije, dok su za zagađivače pooštreni kriteriji.


Đapo: Uspostavili smo federalnu mrežu mjernih stanica - Avaz
Kongres SBB-a u Mostaru - Avaz
Delegati stranke stigli iz cijele države - Avaz
Na Kongresu otvorene teme 3E - ekonomija, ekologija, Evropa - Avaz
Dnevni avaz
+1

Možda zelena agenda ne znači ništa našim oponentima

- Zaustavili smo prekomjerna zagađenja koja uzrokuju kompanije, uspostavili naknade za sve vrste otpada, uspostavili federalnu mrežu mjernih stanica, zaštitili prirodu i prirodna bogatstva - kazala je Đapo.

Ona se osvrnula i na borbu protiv klimatskih promjena, što je, kako je navela, globalni problem, ali i problem koji se mora rješavati na lokalnom nivou.

- Veliki izazovi su pred nama, izazovi za stvaranje boljih uvjeta za život naših građana, ali i za očuvanje prirode. Moramo biti svjesni da smo mi prva generacija koja se suočava s negativnim efektima klimatskih promjena, ali smo ujedno i posljednja, čiji je zadatak da to spriječi uime očuvanja života na Zemlji - kazala je, između ostalog, Đapo.

Navela je da je u toku izrada strategije za zaštitu okoliša kako za državni tako i za entitetski nivo te za Distrikt Brčko.

- Možda zelena agenda ne znači ništa našim oponentima, oni više vole pričati o ratu, ali zelena agenda je za sve naše građane i ona mora biti prioritet - kazala je Đapo.

Također je istakla da svijet danas ide u drugom pravcu, odustaje se od uglja, a vremenom će i od plina i nafte te da se promovira dekarbonizacija, odnosno smanjenje emisije stakleničkih plinova.


Sva energija iz vjetroelektrane je izgrađena u mandatu ministra Džindića

- U Federaciji BiH sada imamo 56 posto električne energije iz obnovljivih izvora. Sva energija iz vjetroelektrane je izgrađena u mandatu ministra Džindića, koji je donio strateške dokumente i odredio pravce budućeg djelovanja za Federaciju BiH u energetskom sektoru - kazala je, između ostalog, Đapo.

Rekla je i da je Fond za zaštitu okoliša davno krenuo sa sufinansiranjem projekata energetske efikasnosti za javni sektor te je do danas na stotine objekata u Federaciji BiH sufinansirano.

Međutim, kako je kazala, potrebno je iste aktivnosti provesti i za privatne stambene jedinice kroz odgovarajuće programe, jer su privatni objekti i zgrade kolektivnog stanovanja najveći potrošači toplotne energije, a ujedno i zagađivači životne sredine u zimskom periodu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.