POTPREDSJEDNIK SBB-A

Admir Čavka: Na politici freza i plastenika iz Sarajeva gradio se opstanak Bošnjaka u manjem bh. entitetu

Mi ćemo, kao SBB BiH, poslati svim probosanskim snagama jedan nacrt gdje tražimo da se iz svih budžeta izdvoji tri posto za sve povratnike i to će biti jedna institucija koja će djelovati na prostoru cijele RS, rekao je Čavka

Čavka: Prosječna starost povratnika u RS je 65 godina. Avaz

Piše: E. D. A.

13.11.2021

Admir Čavka, jedan od potpredsjednika SBB-a, govorio je u Narodnom pozorištu Mostar, gdje se danas održava Treći kongres SBB-a.

On se, između ostalog, osvrnuo i na manji bh. entitet RS.

Čavka je kazao da je prošle godine u RS rođeno tek 376 djece bošnjačke nacionalnosti i 27 djece hrvatske nacionalnosti. To je, kazao je, poražavajuće.

Broj povratnika se, kako je istakao, svake godine smanjuje otprilike za nekih 20.000, a prosjek starosti povratnika je 65 godina.

Proces održivog povratka

Sa Kongresa u Mostaru. Avaz

- Broj Bošnjaka zaposlenih u institucijama je ispod jedan posto, kao i broj Bošnjaka koji je glasao na prošlim lokalnim izborima 2020. godine koji, također, iznosi jedan posto. Nažalost, to su užasni podaci, koje neki pokušavaju sakriti, ali je to istina - naveo je Čavka.

Ukazao je i na pojavu nekih termina, poput onih da se djeca koja se tek rode označavaju kao povratnici, iako su im generacije predaka rođene na prostoru RS.

S političke strane, istakao je on, prije 20 godina je bilo 300 posto više stanovništva, ali i 22 poslanika u Narodnoj skupštini RS, dok su danas svega tri.

- To jasno oslikava koju mi političku snagu imamo i možemo se, nažalost, složiti da je proces etničkog čišćenja proveden, ali dosta toga je do nas i do podrške politike iz Sarajeva, koju, nažalost, volim nazvati politikom freza i plastenika, na čemu se gradio opstanak Bošnjaka u manjem bh. entitetu. Stanje se zasigurno može promijeniti, ali se treba promijeniti pristup. Mi ćemo, kao Savez za bolju budućnost BiH, poslati svim probosanskim snagama jedan nacrt, gdje tražimo da se iz svih budžeta izdvoji tri posto za sve povratnike i to će biti jedna institucija koja će djelovati na prostoru cijele RS, kako bismo direktno tražili da se pomognu procesi zapošljavanja i proces održivog povratka - rekao je Čavka.

Ja sam dijete SBB-a

SBB predstavio programske ciljeve. Avaz

To za svake izbore, dodao je, govore da će se desiti, ali po tom pitanju ništa nije urađeno.

- To je ključni problem i nije bilo političke volje. Ja želim da se mi takmičimo u dobru, a ne u zlu. Stvari se moraju mijenjati iz korijena ili ćemo mi nestati - poručio je Čavka.

Naveo je i da je on dijete Saveza za bolju budućnost BiH te da je odrastao uz predsjednika Fahrudina Radončića.

- Ja sam neko ko je od samog osnivanja uz Savez za bolju budućnost BiH i dok god se budem bavio politikom, bit ću dio SBB-a - rekao je on.

Naglasio je da svi udarci na SBB direktno idu na predsjednika Radončića i njegovu porodicu te da svi moraju biti uz predsjednika.

- Molio sam ga, uime svih nas, povratnika, da ostane, jer nam takav čovjek treba. Mnogi mladi ljudi, koji su uspješni širom svijeta, zvali su me i tražili da se priključe SBB-u - rekao je Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.