EVROPA U AKCIJI

Njemačka zaprijetila da će smanjiti financijsku podršku BiH: Nećemo usmjeravati novac poreznih obaveznika tamo gdje se ruši država

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Andrea Sasse rekao je da će o situaciji u Bosni razgovarati ministri vanjskih poslova Evropske unije u ponedjeljak, porenosi EuroNews

Njemačka daje najveću podršku BiH, ali jasno je: ne možemo i nećemo usmjeravati novac njemačkih poreznih obaveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao cijele države , kaže Mas. AVAZ

E.Š.

13.11.2021

Njemačka je u petak zaprijetila da će smanjiti financijsku podršku BiH, nazivajući „neodgovornim i neprihvatljivim“ pozive na otcjepljenje dijelova Bosne i navodeći čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika kao posebnog krivca.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Andrea Sasse rekao je da će o situaciji u Bosni razgovarati ministri vanjskih poslova Evropske unije u ponedjeljak, porenosi EuroNews.

- Pozivi na secesiju i koraci za slabljenje države Republike Srpske i Milorada Dodika, potpuno su neodgovorni i neprihvatljivi, rekao je Sasse.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas govoreći za medije istaknuo je da Njemačka neće moći prihvatiti nastavak neodgovorne politike bez akcije.

- Njemačka daje najveću podršku BiH, ali jasno je: ne možemo i nećemo usmjeravati novac njemačkih poreznih obaveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao cijele države - rekao je.

Maas je rekao da će Njemačka "također razmišljati o pojedinačnim mjerama protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet zemlje", dodajući da Berlin blisko koordinira sa svojim partnerima iz Evropske unije, SAD i Velikom Britanijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.