SASTANAK U BRISELU

Bregu: Bez uvjerljivog puta ka članstvu u EU, zapadni Balkan bi mogao podleći regionalnom nacionalizmu

Majlinda Bregu, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), učestvuje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

Sa sastanka u Briselu: Domaćin bio ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Dendias. RCC

L. S.

15.11.2021

Evropska perspektiva zapadnog Balkana je pokretač koji proces saradnje dugoročno gledano čini korisnim za sve. Vjerujem da Evropska unija ima sva potrebna sredstva da evropsku perspektivu održi živom na zapadnom Balkanu.

Bez uvjerljivog puta ka članstvu u EU, zapadni Balkan bi lako mogao podleći regionalnom nacionalizmu, rekla je generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) danas u Briselu, čiji je domaćin bio ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Dendias uime grčkog predsjedavanja ovim Procesom. 


Svjedoci smo zastoja

- S povećanjem dinamike i intenziteta, ali i izazova koje programi regionalne saradnje donose, svakog dana smo svjedoci i zastoja s kojim se proces saradnje na zapadnom Balkanu suočava. U izrazito spornom regionalnom geopolitičkom okruženju, akcioni planovi kao što su zajedničko regionalno tržište i zeleni program sami po sebi neće biti dovoljni. Ovi instrumenti nisu više do blage moći regionalnoj saradnji.



Majlinda Bregu. RCC

Ako, međutim, model saradnje na nivou šest ekonomija regiona bude doveden u pitanje, ta blaga moć će ispariti. Ambicioznije aktivnosti na integraciji zapadnog Balkana u politike jedinstvenog evropskog tržišta su protuteža usporavanju procesa proširenja Evropske unije. Potencijali rasta se mogu iskoristiti samo kroz regionalnu ekonomsku integraciju regiona, što je samo dio potencijala rane integracije u odabrane politike jedinstvenog evropskog tržišta. To je krajnji cilj Programa zajedničkog regionalnog tržišta koji mi u RCC-u predvodimo - zaključila je Bregu.


Potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj (Josep Borrell) i komesar Evropske komisije za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) također su učestvovali na sastanku.



Blagostanje, sigurnost i stabilnost

Bregu je čestitala grčkom predsjedavanju Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi na odličnom radu i korištenju platforme SEECP-a za daljnje unapređenje saradnje i omogućavanje razmjene o brojnim temama od regionalnog značaja.


Kako je saopćeno, RCC je i dalje u potpunosti predan pružanju podrške SEECP-u kao glavnom forumu regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi, ali i regionu u poboljšanju blagostanja, sigurnosti i stabilnosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.