ŠEF DELEGACIJE EU U BIH

Predstavnici nevladinih i organizacija civilnog društva se sastali sa Satlerom

Sastanku su prisustvovali predstavnici Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH, Srpskog građanskog vijeća (SGV) i Foruma parlamentaraca BiH 1990, i drugih organizacija civilnog društva

Satler sa predstavnicima nevladinih i organizacija civilnog društva. ANADOLIJA

E. Ć. / Anadolija

15.11.2021

Predstavnici nevladinih i organizacija civilnog društva sastali su se danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johanom Satlerom (Johann Sattler), javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali predstavnici Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH, Srpskog građanskog vijeća (SGV) i Foruma parlamentaraca BiH 1990, i drugih organizacija civilnog društva.


Izraženo razočarenje neprincipijelnom politikom EU

Tom prilikom Satleru su uručeni "Principi za izmjene Ustava BiH", kao i otvoreno pismo međunarodnim zvaničnicima.

- Šef Delegacije EU je dao punu podršku organizacijama civilnog društva te je postignuta i visoka saglasnost oko prezentiranih principa - saopćeno je iz ovih nevladinih i organizacija civilnog društva.

U saopćenju se dodaje da su predstavnici civilnog društva su tokom sastanka izrazili razočarenje neprincipijelnom politikom EU te uputili zahtjev za jasnijom i preciznijom politikom EU, posebno u implementaciji presuda sudova UN-a i Evropskog suda za ljudska prava. Zatraženo je i da se Komitet EU upozna sa "Principima za izmjene Ustava BiH" i otvorenim pitanjima.


Saglasnost da se implementiraju sve presude Evropskog suda za ljudska prava

Dodaje se da je Satler iskazao punu saglasnost da se sve presude Evropskog suda za ljudska prava moraju implementirati i da je to stav Delegacije EU.

"Principi za izmjene Ustava BiH", koje je dosad podržalo više od 18.000 bh. građana putem web aplikacije www.izmjeneustava.com, kao i pismo međunarodnim zvaničnicima ranije su uručeni bivšem i aktuelnom visokom predstavniku u BiH Kristijanu Švarc Šilingu (Christian Schwarz-Schilling) i Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt), te europarlamentarcima iz Njemačke i Holandije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.