OGLASIO SE NA TWITTERU

Chollet objavio detalje sastanka s Izetbegovićem i Čovićem: Potrebna podrška svih stranaka

Povjerenje i funkcionalnost entiteta Federacije BiH su neophodni za stabilnost BiH i put u EU, naveo Chollet

Piše: H. J. I.

15.11.2021

Sa večerašnjeg sastanka. Twitter

Derek Chollet, viši politički savjetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony), u rezidenciji ambasadora SAD u BiH sastao se sa liderima SDA i HDZ-a, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. Sastanku su prisustvovali i ambasador Erik Nelson (Eric) i Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), specijalni izaslanik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan.

Nakon sastanka, Chollet se oglasio na zvaničnom Twitter profilu. 

- Sastao sam se sa predsjedavajućim Draganom Čovićem i drugim potpredsjednikom Bakirom Izetbegovićem kako bih apelirao na liderstvo, izgradnju povjerenja i funkcionalnost entiteta Federacije koja je neophodna za stabilnost BiH i put u EU. Transparentnijim i kredibilnijim izborima 2022. godine potrebna je podrška svih stranaka - napisao je Chollet. 

Istim povodom oglasila se i Američka ambasada u BiH, iz koje su poručili da lideri ne mogu riječima zamijeniti djela kada je u pitanju funkcionalnost institucija BiH.

- Suverenitet znači odgovorno liderstvo za iznalazak rješenja. Građani BiH trebali bi uvidjeti koji lideri rade na ispunjavanju svojih obećanja o potencijalima BiH, a one koji to ne čine, pozvati na odgovornost. Izjave bh. lidera ne mogu zamijeniti konkretne poteze kada je u pitanju funkcionalnost bh. institucija - saopćeno je iz Američke ambasade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.