VELIKI USPJEH

Četiri akademika iz BiH našla se među dva posto svjetskih naučnika s najvećim utjecajem citiranosti

Na aktuelnom popisu našli se to akademik prof. dr. Kemal Hanjalić, akademik prof. dr. Dejan Milošević, akademik prof. dr. Asif Šabanović, i akademik prof. dr. Enver Zerem

Akademik prof. dr. Kemal Hanjalić. Agencije

A. Ka.

15.11.2021

Jedan od najvećih svjetskih izdavača naučne literature ELSEVIER BV objavio je 19. oktobra popis dva posto naučnika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti pod originalnim naslovom: "Updated science-wide author databases of standardized citation indicators".

U članku koji je objavio Elsevier i koji potpisuju profesori John P. A. Ioannidis, Kevin W. Boyack i Jeroen Baas s Univerziteta Stanford u Kaliforniji (SAD) objavljen je popis dva posto naučnika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti u toku cjelokupne karijere i u toku 2020. godine, koji je baziran na naučnoj analizi podataka dostupnih u Elsevierovoj citatnoj i bibliografskoj bazi SCOPUS grupe istraživača s Univerziteta Stanford.

Na aktuelnom popisu naučnika koji su među dva posto najboljih na svijetu po utjecaju citiranosti u karijeri nalaze se i četiri člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i to akademik prof. dr. Kemal Hanjalić, Odjeljenje tehničkih nauka, akademik prof. dr. Dejan Milošević, Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka, akademik prof. dr. Asif Šabanović, Odjeljenje tehničkih nauka i akademik prof. dr. Enver Zerem, Odjeljenje medicinskih nauka.

Autori studije navode da se često krivo interpretira utjecaj citiranosti svjetskih naučnika te su u cilju dostizanja maksimalne objektivnosti kreirali javno dostupnu bazu podataka s više od 100.000 vodećih naučnika svijeta, gdje su koristeći načela umjetne inteligencije koja se bave oblikovanjem algoritama sagledali niz parametara važnih za objektivno vrednovanje svakog pojedinačnog naučnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.