O SPOMEN-OBLJEŽJU

Dodik: Kako su zločinci dobili nacionalnu pripadnost na Vijećnici, a žrtve na Kazanima nisu

Kada već nisu bili spremni da napišu ko su žrtve, a ko zločinci bolje bi bilo da tu i takvu ploču nisu ni postavljali, rekao je Dodik.

Dodik o otkrivanju spomen-obilježja. Avaz

Fu. M.

16.11.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je otkrivanje spomen-ploče na Kazanima, na kojoj piše "ubijenim sugrađanima" potvrda da ni nova generacija političara koju predstavlja vlast u gradu Sarajevu nije spremna da se suoči sa prošlošću i prizna šta se na Kazanima zaista dogodilo.

- Izostavljanjem činjenice da su na Kazanima mučki ubijeni sarajevski Srbi i to u mnogo većem broju od onog koji se nudi na ploči koja je otkrivena pokazuje se da Bošnjaci, bilo kojoj partiji pripadali, i dalje skrivaju zločin ne nazivajući ga pravim imenom - istakao je Dodik.

Dodao je da su time skrivene žrtve.

- Samo par kilometara od Kazana na zgradi Vijećnice uporno stoji ploča na kojoj piše 'Na ovom mjestu su srpski zločinci zapalili Nacionalnu biblioteku BiH'. Kako su zločinci dobili nacionalnu pripadnost na Vijećnici, a žrtve na Kazanima nisu?! To je pitanje sa kojim treba da se suoče i gradske vlasti Sarajeva, ali i svi u BiH koji govore o pomirenju i suživotu - ukazao je Dodik.

Dodao je da spomen-obilježje na Kazanima ne govori o nečijoj želji za pomirenjem.

- Kada već nisu bili spremni da napišu ko su žrtve, a ko zločinci bolje bi bilo da tu i takvu ploču nisu ni postavljali - ocijenio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.