(NE)SIGURNOST

U Mostaru se ne mogu sami izboriti s huliganizmom

Vidjeli ste da je zbog jednog grafita ugroženog ljudski život, osobno sam strašno razočaran, kaže Kordić

Mostar danas: Policija dežura duž nekadašnje ratne linije razgraničenja. Avaz

Piše: M.Sm.

16.11.2021

Mostaru je potrebna pomoć većih nivoa vlasti za rješavanje problema huliganizma, poručeno je nakon današnje pres-konferencije održane u pauzi zasjedanja Gradskog vijeća.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara ocijenio je da u trenutku kada je politička atmosfera u gradu dobra, Mostar, zapravo, postaje žarište u državi kada je riječ o huliganskim sukobima i kada, kako je naveo, svi stvarni problemi ili dobre stvari postaju nevidljive.

-Vidjeli ste da je zbog jednog grafita ugrožen ljudski život i iznimno mi je žao da se takve scene u Mostaru deševaju.Osobno sam strašno razočaran, imam dijete u toj dobi pa samo mogu pretpostaviti šta osjećaju roditelji tog djeteta -osvrnuo se Kordić na subotnji navijački sukob u Mostaru koji je izbio zbog iscrtavanja grafita.


Kordić i Marić: Tražit će pomoć viših nivoa vlasti. Avaz

Naveo je i da je jedno od razmišljanja bilo to da se uklone svi navijački grafiti, makar, u centralnoj gradskoj zoni, iako je, kako je rekao, problem puno ozbiljniji.

Prvi sam u afektu reagirao i poludio sam kada sam čuo za ta događanja. Ne želim vjerovati da su ovo dirigirane stvari. Svi mi bi, kao roditelji, trebali razgovarati sa svojom djecom i svi bismo trebali poslati jasne poruke kako bismo izbjegli ovakve incidente koji nas vraćaju nazad - kazao je Kordić.

Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara kazao je kako je krajnje vrijeme da se ozbiljno pristupi riješavanju ovog problema.

- Izbjegavajući nadležnosti i odgovornost imamo situaciju da nam se taj problem stalno vraća. Predložit ćemo, kroz zaključak, formiranje radne grupe, koja će sagledati sve zakonske mogućnosti i prijedloge uputiti prema Gradskom vijeću i višim nivoima vlasti. Nemamo vremena za gubljenje i čekali smo ovu sjednicu kako bi cijelo Gradsko vijeće stalo iza ove priče, umjesto da smo slali suha saopštenja za javnost - rekao je Marić.



S mjesta događaja u subotu. Avaz

Naveo je da su i kao članovi svojih političkih stranaka svjesni činjenice da HNK nema policijskog komesara i da je policijski sistem u HNK urušen.

U Mostaru  kao centru HNK  najviše osjećamo nedostatak komesara i policijskih službenika. Insisitiramo da se ubrza proces imenovanja komesara i  popuna polciijskih službenika i svih upražnjenjih mjesta, jer se  jedino na takav način može odgovoriti ovakvim stvarima. Poražavajuće je da više od 200 policajaca nedostaje MUP-u-rekao je Marić.

Inače, od subote na mostarskim ulicama duž nekadašnje ratne linije razgraničenja dežuraju policijske patrole.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.