NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje / Treba ukloniti madež koji prijeti da postane kancerogen

Rak kože potpuno je izlječiv ukoliko se rano dijagnosticira

Avaz.ba

17.11.2021

Naslovnica priloga Porodica i zdravlje. Avaz

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje/ Treba ukloniti madež koji prijeti da postane kancerogen.

NAŠA TEMA: dr. Emina Nuković, spec. dermatovenerologije, JUKS Zavod za zdravstvenu zaštitu zdravlja studenata UNSA-e, objasnila je važnost Samopregled i pregleda kože te navela da je to osnova prevencije i ranog otkrivanja raka kože. Rak kože, od kojih je melanom najmaligniji, samim tim i najznačajniji zbog njegove sposobnosti metastaziranju, potpuno je izlječiv ukoliko se rano dijagnosticira.

FIZIJATRIJA: Dr. Edin Buljugić, fizijatar, objašnjava šta je pucanje rotatorne manšete. Naveo je da se radi o rascjepu u grupi od četiri mišića i tetiva koji stabiliziraju vaš rameni zglob i omogućuju vam da podignete i rotirate ruke (vaša rotatorna manšeta). Postoje dvije vrste kidanja rotatorne manšete.

PEDIJATRIJA: Mr.med.sci.prim.dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, spec.pedijatar objasnila je šta je kašalj i na šta ukazuje. Kašalj je jedan od najčešćih simptoma s kojima se pedijatar susreće u svakodnevnom radu i jedan je od najčešćih simptoma oboljenja dišnih organa. Također, kašalj je odbrambeni mehanizam kojim organizam želi osloboditi dišne puteve stranih čestica, sekreta i ostalih produkata upale. Nastaje u praktično svim upalnim promjenama svih dišnih puteva i pluća.

I JOŠ: Umor, glavobolja i glad znaci su dehidracije; Gen opasan za pluća; Test na koronu treba raditi oko podneva; Vitamin A pomaže vašem vidu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.