REVOLUCIONARNI PROCES

Na današnji dan, prije 20 godina, ICMP izdao prvi izvještaj o podudaranju DNK

Kao rezultat ovog izvještaja, identifikovano je tijelo 15-godišnjeg dječaka koji je nestao u Srebrenici

Ovo je označilo početak novog, revolucionarnog procesa koji koristi naprednu bazu podataka i DNK tehnologiju za identifikaciju velikog broja osoba. Ilustracija

N. Aj.

16.11.2021

Na današnji dan prije 20 godina Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) izdala je prvi izvještaj o podudaranju DNK u svrhu identifikacije desetina hiljada osoba nestalih u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Kao rezultat ovog izvještaja, identifikovano je tijelo 15-godišnjeg dječaka koji je nestao u Srebrenici. Ovo je označilo početak novog, revolucionarnog procesa koji koristi naprednu bazu podataka i DNK tehnologiju za identifikaciju velikog broja osoba nestalih uslijed oružanih sukoba i kršenja ljudskih prava.

- Radeći sa porodicama nestalih i vladama na Zapadnom Balkanu, ICMP je postao prva organizacija koja je uspješno implementirala masovan proces identifikacije zasnovan na DNK analizi, vođen u postkonfliktnom okruženju. Korištenje DNK ne samo da je povećalo brzinu identifikacije, već je pružilo i nepobitne dokaze o identitetu osoba koji su se mogli povezati s izvornim mjestom zločina - rekla je generalna direktorica ICMP-a Ketrin Bomberger (Kathryne Bomberger).

Nestale osobe

Navedeni proces je, kako kaže, omogućio porodicama nestalih da osiguraju svoje pravo na istinu i pravdu i postavio je temelje za nepobitno utvrđivanje činjenica o počinjenim zločinima.

- To je pomoglo da se otkrije istina o ratnim zločinima i nadam se da će spriječiti političku manipulaciju pitanjem nestalih osoba - dodala je Bomberger.

Nakon sukoba u bivšoj Jugoslaviji više od 40.000 osoba je prijavljeno kao nestalo. ICMP je podržavao rad porodica nestalih i regionalnih vlada počevši od 1996. godine. Osim podrške istragama u hiljadama slučajeva nestalih osoba, kreiranju zakonskih propisa za ovu svrhu i omogućavanju uspostavljanja nepristrasnih institucija za rješavanje pitanja nestalih osoba, ICMP je prikupljao podatke, uključujući genetske referentne uzorke preko 100.000 porodica nestalih koji su dobrovoljno dali svoje podatke.


Primarni način

To znači da sve porodice, bez obzira na nacionalnost, vjeru, pol ili bilo koji drugi faktor, učestvuju u nastojanjima da se pronađu njihovi nestali srodnici. Pored toga, ICMP je od vlada primio više od 60.000 post mortem uzoraka i izdao 41.055 izvještaja o podudaranju DNK, što je omogućilo da se DNK koristi kao primarni način identifikacije u regiji.

Ovo dostignuće bez presedana uključuje i identifikaciju 7.000 od oko 8.000 osoba nestalih u genocidu u Srebrenici, saopćava ICMP.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.