NAKON POSJETE BIH

EU parlamentarka Strik: Hitno potrebne sankcije EU, dok se ne suoči s ozbiljnim protivljenjem, Dodik neće promijeniti kurs

Rečeno je da je podrška EU prijeko potrebna kako bi BiH postala demokratska i integrisana zemlja

Strik se oglasila na Twitteru i poručila da je politička kriza u BiH izazvana Dodikovim planovima o razdvajanju. Arhiv

Avaz.ba

16.11.2021

Članica Evropskog parlamenta Tineke Strik krajem prošle sedmice boravila je u Bosni i Hercegovini, zajedno s Dietmarom Kosterom.

Danas se oglasila na Twitteru tim povodom te naglasila da je "politička kriza u BiH izazvana planovima o razdvajanju Dodika, lidera srpskih nacionalista".

- Razgovarala sam s aktivistima, opozicionim političarima i ambasadorima EU. Postalo mi je još jasnije koliko je ova kriza opasna. Postoji veliki strah među stanovništvom da će zemlja ponovo biti uvučena u nasilni sukob.

Rečeno je da je podrška EU prijeko potrebna kako bi BiH postala demokratska i integrisana zemlja.

Gotovo od sviju sam čula da je nemoguće razgovarati s Dodikom. Sve dok se ne suoči s ozbiljnim protivljenjem, dok ne sjedne s međunarodnom zajednicom, njegov kurs se neće promijeniti. Stoga su hitno potrebne sankcije EU - napisala je Strik na Twitteru.

Dodala je da je, prije 26 godina BiH obećana demokratska budućnost i da je vrijeme da se to obećanje ispuni.

- Vrijeme je da ispunimo to obećanje davajući veće izglede za članstvo u EU, a kako bi država zaista mogla napraviti iskorak od Dejtona ka Briselu - napisala je Strik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.