PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Eventualne sankcije neće donijeti ništa dobro regionu

Smatra da je Izetbegović pod pritiskom medija odustao od ranije planiranog razgovora i dodao da Srbija insistira na razgovoru sa svima

N. Aj. / Srna

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Foto: Arhiv


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da eventualne sankcije Republici Srpskoj, Srbiji ili članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku neće donijeti ništa dobro regionu i da oni koji ih priželjkuju nisu dobronamjerni.

- Ti koji priželjkuju sankcije ili ne razumiju politiku ili reaguju na osnovu sopstvenih emocija. Ali ti ljudi svakako nisu dobronamjerni ni prema BiH, ni prema Srbiji ni prema bilo kome od nas - rekao je Vučić.

Nikome ne trebaju sankcije

Predsjednik Srbije je naveo da ne samo da se ne raduje nečem takvom, nego da ima i ogroman strah od toga, jer je onda cio region u problemu.

Vučić je upitao koji će investitori da dolaze u region koji je u problemu i dodao da ne razumije one koji prizivaju sankcije i koji neće da sagledaju širu sliku.

- Kada se radujete, naprimjer, sankcijama protiv Milorada Dodika, za koje se nadam da ih neće biti, recite, koji će investitor da dođe u BiH ili bilo gdje? Neće niko. Nikome ne trebaju sankcije. Nikome nisu donijele ništa dobro - rekao je Vučić, prenosi Srna.

Dodao je da je za Srbiju važno da se po svaku cijenu sačuva mir u BiH i u regionu.

- Razumijem ono o čemu govori RS o oduzimanju nadležnosti i to je tačno - rekao je Vučić.

Moramo da sjednemo da razgovaramo

On je naveo da nikome nikada nametanje politike spolja nije donijelo ništa dobro, te da je uvijek govorio "Balkan balkanskim narodima".

- Mi moramo da sjednemo da razgovaramo. Ja ću zato da prihvatim ideju o razgovoru (sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem) i nije mi problem, možemo da odemo u sjeverni dio Sarajeva. Ima tamo dobra kafana, da sjednemo, tri sata radimo, ako možemo oko bilo koje sitnice da se dogovorimo - rekao je Vučić.

On smatra da je Izetbegović pod pritiskom medija odustao od ranije planiranog razgovora i dodao da Srbija insistira na razgovoru sa svima.

- Želimo da razgovaramo sa Albanicima i sa svima - rekao je Vučić.

NA VRH

Podijeli članak na