NEMA VJERE U INSTITUCIJE

Istraživanje UN-a: Polovina mladih bespovratno želi otići iz zemlje

Sve veći broj mladih u Bosni i Hercegovini razmatra napuštanje zemlje bez ikakve namjere povratka, navodi se u izvješću UN-a objavljenom danas

procjenjuje se da će između 22.300 i 23.700 osoba u dobi od 18 do 29 godina napustiti zemlju privremeno ili trajno tokom sljedećih 12 mjeseci. ARHIVA

E. Š.

17.11.2021

Više od 70 posto mladih smatra da je bh. društvo sistemski korumpirano. Ova saznanja impliciraju da mladi ne vjeruju da javne institucije u BiH brinu o njihovim interesima, navodi se u istraživanju

Sve veći broj mladih u Bosni i Hercegovini (BiH) razmatra napuštanje zemlje bez ikakve namjere povratka, navodi se u izvještaju UN-a objavljenom u srijedu.

Istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) intervjuiralo je 5000 mladih u BiH Utvrđeno je da je gotovo polovina (47%) razmišljala o emigriranju, dok je gotovo četvrtina (24%) razmišljala o trajnom odlasku, prenosi Euronews.



Duga tradiciju emigracije

Zemlja ima dugu tradiciju emigracije koja se intenzivirala tokom posljednja tri desetljeća nakon sukoba 1990-ih, navodi se u izvještaju.

Međutim, ono što se ustalilo u "stalne trendove" ekonomske migracije prema razvijenijim zemljama, sada je dobilo "novu dimenziju", s "ogromnim" posljedicama za samu Bosnu.

- Opći je dojam da se struktura stanovništva u migraciji mijenja i da sve više mladih razmišlja o migraciji i odlasku bez ikakvih namjera povratka, što ima golem utjecaj na društvena, ekonomska i demografska kretanja i razvoj, zaključuje se u izvještaju.


Razlozi egzodusa nadilaze uobičajenu želju za traženjem boljih ekonomskih izgleda, životnog standarda i kvalitete života, kaže UNFPA. Također se navodi niska razina povjerenja mladih u javne institucije. AGENCIJE

Na temelju rezultata procjenjuje se da će između 22.300 i 23.700 osoba u dobi od 18 do 29 godina napustiti zemlju privremeno ili trajno tokom sljedećih 12 mjeseci.

Razlozi egzodusa nadilaze uobičajenu želju za traženjem boljih ekonomskih izgleda, životnog standarda i kvalitete života, kaže UNFPA. Također se navodi niska razina povjerenja mladih u javne institucije.

- Više od 70 posto mladih smatra da je bh. društvo sistemski korumpirano. Ova saznanja impliciraju da mladi ne vjeruju da javne institucije u BiH brinu o njihovim interesima, navodi se u istraživanju.


Vođeni nuždom, a ne izborom

Kombinacija faktora, od "nedostatka osjećaja opće stabilnosti" do "nezadovoljenih potreba za sigurnošću", znači da su migracijske težnje i ponašanje u Bosni "vođeni nuždom, a ne izborom".

Izvještaj preporučuje daljnje "ključne" reforme javnog sektora, s politikama za mlade usmjerene na prijelaz iz škole na posao, neaktivnost mladih i siromaštvo. Javne usluge treba učiniti dostupnijima i dostupnijima, dok je potrebno poduzeti mjere za vraćanje povjerenja mladih u javne institucije.

Također poziva se na novi poticaj uključivanja mladih u donošenje odluka i povećanje njihovog angažmana u društvu.

Potreban je raznolik pristup, kaže se u izvještaju, kako bi se suzbila "prevladavanje i postojanost negativnih stereotipa o mladim ljudima kao pasivnim, ravnodušnim, nesposobnim i beskorisnim, zajedno s shvaćanjem da samo 'gubitnici' ostaju u BiH, dok hrabri i pametan odlazak".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.