RESPIRATORSKA MAFIJA

Solakova pomoćnica opet promijenila iskaz: Alagić sada tvrdi da Hodžić nije donio ponudu za respiratore

Kazala je da su elektronskim putem dobivali mnoštvo ponuda za kupovinu respiratora i druge medicinske opreme, ali da nisu bili u mogućnosti provjeravati svaku ponudu

Sanita Alagić svjedočila je i na današnjem ročištu. Avaz

Piše: A. Kapo

17.11.2021

Nastavkom svjedočenja Sanite Alagić, pomoćnice direktora FUCZ i šefica Sektora za finansijsko poslovanje, javne nabavke i skladištenje, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima za spornu nabavku 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.






Ponuda na portirnici

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja je kazala da su elektronskim putem dobivali mnoštvo ponuda za kupovinu respiratora i druge medicinske opreme, ali da nisu bili u mogućnosti provjeravati svaku ponudu. Prema njenim riječima, tada je izdata naredba da se zbog epidemiološke situacije smanjuju kontakti, a već su imali i oboljele kolege.


Alagić je naglasila da Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u postupku javnih nabavki nije utvrdila nepravilnosti niti im je izdavala ikakve prekršaje.


Tužilac Mirza Hukeljić predočio je svjedokinji iskaz koji je dala u fazi istrage, a u kojem je navela da je ponudu za respiratore lično donio Fikret Hodžić. Alagić je danas promijenila iskaz te je kazala da to nije tačno i da je ponuda stigla na portirnicu.



Tražila pauzu

Tokom današnjeg višesatnog unakrsnog ispitivanja, u jednom trenutku Alagić je zatražila  kraću pauzu, a nakon pauze članovi Sudskog vijeća također su joj postavili niz pitanja. Jedno od njih bilo je da li su o prepravkama ugovora o kupovini respiratora bile obaviještene nadležne institucije, na šta je svjedokinja odgovorila negativno.


Naredno ročište zakazano je za 19. novembar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.