ŽEPČE

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Republike Turske obišao mjesto potrage za nestalim turskim državljaninom

Svjesni smo napora svih spasilaca i zahvalni zbog toga, poručio je Ismail Čatakli

E. Ć. / Anadolija

Čatakli predvodio delegaciju

Foto: ANADOLIJA


Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Republike Turske Ismail Čatakli (Catakli) sa turskim ambasadorom u BiH Sadikom Baburom Girginom predvodio je danas delegaciju koja je zajedno sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine posjetila područje Žepča, gdje specijalni spasilački tim Ureda za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama Republike Turske (AFAD) u saradnji sa spasiocima iz Bosne i Hercegovine traga za turskim državljaninom koji je 8. novembra pao u nabujalu rijeku Bosnu u blizini Topčić Polja, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetivši da su 8. novembra dvojica turskih državljana nestala u rijeci, Čatakli je kazao da su od prvog momenta dobivali informacije od ambasade Republike Turske u BiH u vezi sa cijelim slučajem i napretkom potrage.

- Svjesni smo svih napora koje su uložile nadležne institucije i službe kao i svi dobrovoljci koji su bili uključeni u potragu za nestalima. Kao rezultat toga uspjeli smo pronaći tijelo jednog našeg državljanina. Naravno, poslali smo i ekipu našeg AFAD-a kako bi bili podrška u naporima s ciljem pronalaska i drugog nestalog. Osnovni dio u vezi s poslom potrage za nestalim je na domaćim institucijama, a naše ekipe su podrška - pojasnio je Čatakli. 

  • Čatakli: Svjesni napora uloženih u potragu

    Čatakli: Svjesni napora uloženih u potragu

    Foto: ANADOLIJA


Čatakli je rekao kako iskustva u potragama i u Turskoj pokazuju da traženje nestalih u rijekama mogu trajati dugo vremena zbog čega je neophodno i strpljenje.

- Naši prijatelji će uz strpljenje nastaviti s potragom. Želim zahvaliti svima koji učestvuju u traženju, našoj braći iz Bosne i Hercegovine i ekipama AFAD-a - rekao je Čatakli i izrazio saučešće porodicama stradalih.

Mirnesa Softić iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine je kazala da su BiH institucije uradile sve što je u njihovoj moći da s ekipama AFAD-a i spasiocima iz BiH što prije pronađu utopljenika. Podsjetila je da se potraga nastavlja i izrazila nadu da će utopljenik uskoro biti pronađen.

Ekipe turskog AFAD-a uz podršku domaćih službi i danas su nastavile s potragom za nestalim državljaninom Turske u koritu rijeke Bosne na području Žepča.

NA VRH

Podijeli članak na