NACIONALNI SPOMENIK

Konačno lijepa vijest: Rekonstruisana zgrada u kojoj je održano prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a

Bosna i Hercegovina je poslije gotovo pet stoljeća obnovila svoju državnost upravo na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća

E. Ć.

Zgrada u kojoj je 25. novembra 1943. godine bilo prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) je napokon obnovljena nakon što je godinama bila ruševina.

  • Fotografija zgrade prije rekonstruisanja

    Fotografija zgrade prije rekonstruisanja

    Foto: ARHIV


Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata je na Facebook stranici objavio fotografije građevine u Mrkonjić Gradu nakon rekonstrukcije. Zahvalili su se svima koji su tome doprinjeli.

Podsjećamo, komisija za očuvanje državnih spomenika naše zemlje je građevinu u kojoj je održano prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, proglasila nacionalnim spomenikom. 

Da se vratimo u historiju, Bosna i Hercegovina je poslije gotovo pet stoljeća obnovila svoju državnost upravo na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća. Tom prilikom su usaglašene individualne i kolektivne slobode i prava građana nakon 2. Svjetskog rata. Ključan je bio dogovor da je Bosna i Hercegovina i muslimanska, i hrvatska i srpska.

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo krajem juna i početkom jula 1944. u Sanskom Mostu, a treće u aprilu 1945. u Sarajevu. Iz ZAVNOBiH-a je nastala Narodna skupština Bosne i Hercegovine.

Više o temi ZAVNOBiH

TEMELJI DRŽAVNOSTI BIH
Najznačajnije odluke ZAVNOBiH-a
NA VRH

Podijeli članak na