NA ULAZU U NOVO SARAJEVO

Na sramotnu ploču podignutu ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama bačena farba, ubrzo je i očišćena

Pretpostavlja se da je farba bačena iz automobila, a raskrsnica na kojoj se nalazi spomen-ploča je pokrivena video-nadzorom

Ploča posuta bijelom farbom. Novosto.rs / M. Regoje

Piše: N. Aj. - E. Ć.

17.11.2021

Na Vracama na samoj liniji razgraničenja dvije općine, odnosno Istočno Novo Sarajevo i Novo Sarajevo večeras je bačena bijela farba na sramotnu spomen ploču posvećenu osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Pretpostavlja se da je farba bačena iz automobila, a raskrsnica na kojoj se nalazi spomen-ploča je pokrivena video-nadzorom, pa će više detalja o ovom slučaju i počiniocima biti poznato naknadno.

Nije dugo trebalo da nepoznate osobe očiste spomen ploču, što je bio slučaj s muralom ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda, kada su, podsjećamo, uhapšene aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Aćimović jer su mural gađale jajima.

To je izazvalo okupljanje aktivista i antifašista u srbijanskoj prijestonici čija je jasna poruka bila da muralu tu nije mjesto. Potom je Đorđo Žujović, član SDPS-a, bacio kreč na mural koji je uskoro i očišćen. Međutim, jutros je, pored Mladića, docrtan i mural četničkog vojvode Draže Mihalovića.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.