NAJAVE

Konferencija Pravosudnog foruma za BiH danas i sutra u Mostaru

Izvještaj nudi pregled relevantne sudske prakse u ovoj oblasti kao smjernicu domaćim sudovima za njihovo dalje postupanje

VSTV BiH. Avaz

Fu. M.

18.11.2021

Harmonizacija sudske prakse u BiH bit će u fokusu godišnje konferencije Pravosudnog foruma za BiH danas i sutra u Mostaru.

Na konferenciji će biti predstavljen Izvještaj o praksi sudova u BiH u pogledu prava na privatni i porodični život, dom i prepisku, te praksi sudova u pogledu prava lica da ne bude podvrgnuto mučenju ili nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, saopšteno je iz VSTV-a.

Zaštita ovih prava pokazala se važnom u vrijeme pandemije koronavirusa, ali i u periodima migrantskih kretanja kada je povećana mogućnost pokretanja postupaka zbog povrede ovih prava.

Izvještaj nudi pregled relevantne sudske prakse u ovoj oblasti kao smjernicu domaćim sudovima za njihovo dalje postupanje.

Konferencija će okupiti predstavnike Ustavnog suda BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i redovnih sudova, a biće održana u organizaciji Ustavnog suda BiH, AIRE centar Program za zapadni Balkan i VSTV BiH uz podršku britanske Vlade.

Drugog dana pete po redu konferencije biće predstavljena Baza sudske prakse koja sadrži više od 2.000 sentenci  sa pratećim odlukama najviših sudova u BiH.

Planirano je da se danas novinarima obrate predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić, predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija, britanski ambasador u BiH Metju Fild i direktor Programa za zapadni Balkan AIR centra Biljana Brajtvajt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.