UBICE NA SLOBODI

Predmet (ne)dovršen: Hoće li SIPA preuzeti istragu o ubistvu sarajevskih policajaca

Naš jedini i isključivi cilj jeste potpuno rasvjetljavanje ubistva naših kolega i privođenje izvršilaca i njihovih pomagača licu pravde - rečeno je iz Uprave policije MUP KS.

Pripadnici Uprave policije MUP KS i SIPA-e. Avaz

Piše: M. Aščić

18.11.2021

Tužilaštvo Kantona Sarajevo obavijestilo  je 12.novembra Upravu policije i MUP KS da istragu vezanu za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, 2018. godine na Alipašinom Polju, preuzima Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).


Tužilaštvo nadležno za vođenje istrage

Kako je pojašnjeno iz Tužilaštva KS, iako SIPA od samog počinjenja krivičnog djela ubistva pripadnika MUP-a KS poduzima radnje u predmetu, "naredbom Tužilaštva KS od 12. novembra naloženo je SIPA-i da nastavi daljnje istražne aktivnosti u cilju otkrivanja saizvršilaca ubistva i prikupljanja dokaza "

Odluka, koju potpisuju tužiteljice Aida Topalović i Šejla Heljić dolazi 10 dana nakon što je MUP KS dostavio dopunu izvještaja o osobama za koje se osnovano sumnja da su počinile likvidaciju, kao i njihovim pomagačima.

No, pitanje je hoće li SIPA preuzeti ovaj već skoro pa okončani predmet, s tačnim imenima izvršilaca i saizvršilaca krivičnog djela. Pitanje je šta, osim vještačenje SIPA može već uraditi, a da kroz tri godine rada s MUP KS, istražitelji SIPA nisu uradili.

S druge strane, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo jučer se oglasila zvanično o odluci Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, uz napomenu da postupiti po naredbi, imajući u vidu da je tužilaštvo nadležno za vođenje istrage.

Istakli su da su u dosadašnjem radu na ovom predmetu najveći dio posla uradili su policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo te da je Tužilaštvo KS, "praktično u završnoj fazi odlučilo dati predmet Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, samo iz njima znanih razloga"


Ostvarili značajne rezultate

Osim toga, naveli su da ponuđeno Državnoj agenciji za istrage i zaštitu da bude aktivni dio tima, kao i da preuzmu predmet i budu nosioci aktivnosti, što su isti odbili, "pa je samim tim nosilac aktivnosti u ovom predmetu bila Uprava policije MUP-a KS čiji su službenici mukotrpnim, iscrpljujućim i kontinuiranim višegodišnjim radom ostvarili značajne rezultate i doveli do završne faze aktivnosti u ovom predmetu, uključujući i podnošenje prethodno dopune izvještaja"

 - Naš jedini i isključivi cilj jeste potpuno rasvjetljavanje ubistva naših kolega i privođenje izvršilaca i njihovih pomagača licu pravde - rečeno je iz Uprave policije MUP KS.


Sve “puklo” zbog aplikacije "Sky"

Na relaciji MUP KS - Tužilaštvo KS “puklo” je kada je Uprava policije dobila informacije od EUROPOL-a u vezi s organiziranim kriminalom protiv određenih osoba, a nisu povezane s ubistvom policajaca, a zatim ih proslijedila Tužilaštvu BiH i SIPA-i.

Saznajemo da su tužioci KS smatrali da su oni trebali imati ove podatke, a otkriveni su putem aplikacije "Sky". U ovim porukama spominju su i kriminalne osobe povezane s rukovodstvom OSA-e.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.