POJAŠNJENJA PREMIJERA

Novalić: Federalni porez na nasljedstvo i poklon se neće plaćati

Porez na nasljedstvo i poklon će se i dalje plaćati isključivo po zakonu kantona, naveo je Novalić

Fadil Novalić. Avaz

Fu. M.

18.11.2021

Premijer FBiH Fadil Novalić oglasio se na svom zvaničnom Facebook profilu gdje je istakao kako se novim zakonom federalni porez na nasljedstvo neće plaćat.

Njegov status prenosimo u cijelosti: 

- Porez na poklon i nasljedstvo je već decenijama regulisan kantonalnim zakonima. Prijedlog federalnog zakona upravo predviđa da se federalni porez na poklon i nasljedstvo ne plaća onda kada se plaća kantonalni porez ili kada kantonalni zakon oslobađa plaćanja poreza na poklon i nasljedstvo.

Porez na nasljedstvo i poklon će se i dalje plaćati isključivo po zakonu kantona, a čak i ako postoji poresko oslobođenje po propisu kantona, porez se neće plaćati po zakonu Federacije BiH.

Svi kantoni na određeni način propisuju obavezu poreza na poklon i nasljedstvo, kao i poreska oslobađanja.


Status Fadila Novalića. Printscreen

Najčešće su u kantonima najbliži srodnici (prvi nasljedni red, često i šire) oslobođeni poreza za nasljedstvo i poklon, pa tako na primjer, ako osoba u Ključu nasljeđuje ili dobija na poklon kuću od svojih roditelja, ona neće platiti ni kantonalni porez, a ni federalni porez.

Međutim, ako bilo gdje u Federaciji BiH primate na poklon ili nasljedstvo nekretninu od osobe s kojom niste ni u kakvom srodstvu, zbog čega budete morali platiti kantonalni porez, opet nećete platiti federalni porez.

Razlog zbog kojeg se porez na nasljedstvo i poklon uopće pominju u prijedlogu Zakona o porezu na dohodak Federacije BiH je isključivo tehničke prirode, jer nasljedstvo i poklon predstavljaju dohodak i stoga je bilo potrebno precizno propisati da se na takav dohodak ne plaća federalni porez - naveo je Novalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.