ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Džaferović u Vukovaru: Na vrijeme treba odvraćati zlo

Džaferović je bio jedan od učesnika Kolone sjećanja ulicama Vukovara

Šefik Džaferović. Printscreen

Fu. M.

18.11.2021

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvuje danas obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991-2021.

Džaferović je bio jedan od učesnika Kolone sjećanja ulicama Vukovara, od Nacionalne memorijalne bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

- Želim da učešćem u koloni sjećanja na žrtve Vukovara i polaganjem cvijeća na memorijalnom groblju iskažem svoje poštovanje prema braniocima Vukovara i prema žrtvama velikosrpske agresije. Žrtve zaslužuju poštovanje i pravdu, a zločinci zaslužuju kaznu - rekao je Džaferović.

Pozvao je Hrvatsku da ne odustane od traženja nestalih. 

Kaže da odgovorni ljudi u svijetu tada nisu prepoznali šta se dešava i da se kasnije “velikosrpska agresija proširila Hrvatskom i cijelom BiH, što je kulminiralo genocidom u Srebrenici.”

- I nakon 30 godina svježe su slike barbarskog razbijanja, bombardiranja i rušenja Vukovara. Te slike i apel za pomoć obišle su cijeli svijet. Odgovorni u svijetu nisu prepoznali šta se dešava i nisu reagirali. Zlo, velikosrpska agresija kasnije se raširila i na druga područja Hrvatske i cijelu BiH. Izvršeni su masovni zločini i sve je kulminiralo genocidom u Srebrenici. Ovo je poruka i za današnji svijet i za današnje trenutke koje proživljavamo u regionu. Na vrijeme treba odvraćati zlo - izjavio je Džaferović koji se na kraju zahvalio učesnicima maratona Vukovar-Srebrenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.