KORONAVIRUS

Krizni štab ZDK poziva građane da se vakcinišu i poštuju mjere

Opterećenje bolničkih kapaciteta je 104 hospitaliziranih krajem ovog perioda, a stopa hospitalizacije je 28,2 na 100.000 stanovnika

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona. Press služba ZDK

N. Aj. / Fena

18.11.2021

Krizni štab Ministarstva zdravstva (KŠMZ) Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da je epidemiološka situacija u tom kantonu nepovoljna s trendom pogoršanja, iako je u zadnjoj sedmici u odnosu na sedmicu ranije potvrđen nešto manji broj slučajeva infekcije virusom korona.

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), u posljednjih sedam dana potvrđeno je 611 novih slučajeva, što čini kumulativnu incidencu od 169,7 na 100.000 stanovnika.

Širenje virusa usporilo

U istom periodu umrlo je 30 osoba, što čini sedmodnevnu stopu mortaliteta od 8,36 na 100.000 stanovnika i ova vrijednost je viša u odnosu na prethodnu sedmicu (5,29). Opterećenje bolničkih kapaciteta je 104 hospitaliziranih krajem ovog perioda, a stopa hospitalizacije je 28,2 na 100.000 stanovnika - saopćeno je iz Press službe ZDK.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva dr. Adnan Jupić naglašava kako je neophodno pooštriti provođenje mjera kako bi se širenje virusa usporilo i izbjeglo donošenje restriktivnijih mjera, uz najavljeno skoro uvođenje pravila VPT (vakcinisan-prebolio-testiran) za prisustvo svim javnim događajima na području Federacije BiH.

Blago povećanje vakcinisanih

Dodao je da je odluka o uvođenju mjere VPT za prisustvo kvalifikacionim utakmicama A nogometne reprezentacije BiH i drugim javnim skupovima za čije održavanje saglasnost daje Krizni štab, rezultiralo blagim povećanjem broja vakcinisanih građana.

- Vakcina ima dovoljno, imamo kapacitete za provođenje imunizacije, a apelujem na građane da poštuju postojeće epidemiološke mjere da ne bismo morali posezati za drastičnijim mjerama, što nije u interesu ni privredi ni zdravstvu niti bilo kome drugom - rekao je Jupić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.