ŠEF DELEGACIJE EU U BIH

Satler u Banjoj Luci: Sastao se sa Željkom Cvijanović i Nedeljkom Čubrilovićem

Navodno je u planu i sastanak s liderima opozicionih stranaka u manjem bh. entitetu

Satler i Cvijanović na sastanku. SRNA

E. Ć.

18.11.2021

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) danas boravi u Banjoj Luci. On će imati više sastanaka sa predstavnicima vlasti RS. Satler se sastao sa predsjednicom RS Željkom Cvijanović, te sa predsjednikom Narodne skupštine RS Nedeljkom Čubrilovićem.

Navodno je u planu i sastanak s liderima opozicionih stranaka u manjem bh. entitetu. Iz Kabineta predsjednice RS je saopćeno da su sagovornici razmijenili mišljenje o aktuelnim političkim izazovima u BiH. 

- Ovom prilikom, predsjednica RS ukazala je na potrebu racionalnog i izbalansiranog pristupa evropskih partnera i drugih međunarodnih aktera prema BiH, kao i uvažavanja legitimnih interesa oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda. Na sastanku je istaknuto da je Republika Srpska posvećena dosljednom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, očuvanju mira i stabilnosti, kao i rješavanju otvorenih političkih pitanja u BiH kroz dijalog, bez prijetnji i nametanja rješenja - navedeno je u saopćenju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim izazovima u BiH, kao i njihovim implikacijama na proces evropskih integracija i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.