SARAJEVO

Tegeltija sa Sijartom razgovarao o jačanju saradnje između BiH i Mađarske

Na sastanku je, u svjetlu održavanja današnje regionalne konferencije o migracijama "Sarajevo Migration Dialogue", razgovarano i o rješavanju pitanja u oblasti migracija

Sijarto i Tegeltija. FENA

E. Ć. / Fena

18.11.2021

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom o jačanju saradnje dvije zemlje i evropskim integracijama BiH.


Kontinuirana podrška Mađarske

Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom konstatovao da su odnosi BiH i Mađarske dobri i da se intenziviraju u svim oblastima. Naglasio je da dvije prijateljske zemlje nemaju otvorenih pitanja i izrazio opredijeljenost za daljnji razvoj bilateralnih veza u obostranom interesu, a naročito za unapređenje ekonomske saradnje koja se može podići na viši nivo intenziviranjem kontakata privrednika.

Tokom razgovora, Tegeltija je zahvalio Mađarskoj na kontinuiranoj podršci i pomoći Bosni i Hercegovini na evropskom putu i pozdravio novi prijedlog Evropske komisije za poboljšanje procesa pristupanja – Kredibilna perspektiva EU za zapadni Balkan, te izrazio nadu da će ova metodologija dati novi i snažniji zamah procesu proširenja EU.

Posebnu zahvalnost je izrazio mađarskoj vladi na dosadašnjoj pomoći u borbi protiv virusa korona, vrijednim donacijama zaštitne opreme, PCR testova i vakcina.

BiH nosi preveliki teret krize

Na sastanku je, u svjetlu održavanja današnje regionalne konferencije o migracijama, razgovarano i o rješavanju pitanja u oblasti migracija. Predsjedavajući Tegeltija je i ovom prilikom naglasio da BiH nosi preveliki teret krize, te da je potrebna snažna pomoć EU i međunarodne zajednice u zaustavljanju kretanja migranata prema BiH.

Tegeltija je informirao sagovornika i o unutrašnjim odnosima u BiH. Tom prilikom je istaknuo potrebu da se politička kriza u BiH rješava unutrašnjim dijalogom, bez nametanja rješenja sa strane, uz poštivanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.