NEMA KORISTI ZA GRAĐANE

Šarović: Niko ne spominje Izvještaj komisije EU koji je za BiH najgori, kao ni broj umrlih od korone

U Izvještaju je konstatovano da kaskamo za regionom i da nema naznaka bilo kakve perspektive o kandidatskom statusu

Mirko Šarović. Arhiv

N. Aj.

18.11.2021

Građani Republike Srpske se nalaze u sve težoj ekonomskoj situaciji, a aktuelna vlast je, umjesto da brine o njima, započela aktivnosti kojima ne vidimo bilo kakav kraj, niti mogućnost da će izdobriti na korist građana RS, izjavio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, saopćeno je iz ove stranke.

On kaže da ono od čega ljudi žive treba da bude stavljeno u fokus, umjesto nametanja krupnih političkih tema.

- Život postaje sve skuplji u RS što pokazuju i zvanični podaci o rastu potrošačke korpe. Pitanja konstantnog siromašenja RS se sada pokušavaju staviti u drugi plan - napomenuo je Šarović.

On je kazao da je mnogo bitnih pitanja na koje vlast ne želi dati odgovor.

- Zašto nikako ne odgovori zbog čega su BiH i RS prve u Evropi po broju umrlih od korone po glavi stanovnika. Od vlasti se ne može čuti ništa osim šturih brojeva o broju umrlih - napomenuo je Šarović.


Ekonomska politika je loša

On kaže da su u margini ostala i pitanja zaostajanja BiH na putu ka EU.

- Izvještaj komisije EU koji je za BiH najgori do sada niko ne spominje. U njemu je konstatovano da kaskamo za regionom i da nema naznaka bilo kakve perspektive o kandidatskom statusu - podsjetio je Šarović.

Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a, kaže da je makroekonomska politika Vlade RS pogrešna, kao i da je pogrešno hvaliti se rastom indirektnih poreza do kojeg je došlo zbog porasta cijena koje plaćaju građani.

- Naša ekonomska politika je loša jer privreda nosi previše tereta na sebi i mi u SDS smatramo da se i mora raditi na njenom rasterećenju. Smatramo da se moraju više rasteretiti i plate koje su do nivoa prosječne - poručio je Radović.


Milan Radović. Arhiv

Dugovanja RS su veliki teret

Radović se osvrnuo i na sve veća poskupljenja.

- Inflacija je veliki problem i ona je uvezena. Rješenje je u rastu domaće proizvodnje koja bi zamijenila uvoz pojedinih roba i u rastu plata u privatnom sektoru koji bi se obezbijedio rasterećenjem privrede - pojasnio je Radović.

Prema njegovim riječima veliki teret za RS predstavljaju dugovanja.

- U periodu vladavine SNSD-a Vlada nas je zadužila za preko tri milijarde KM i pored toga što su prodali Telekom, naftnu industriju i druge resurse - podsjetio je Radović.

Radović je kazao da okosnicu ekonomskog programa SDS-a čine rast BDP-a od 6 do 7 posto godišnje, povećanje prosječne plate na 1.200 KM, prosječna penzija koja će iznositi 45 so 50 posto prosječne plate, usklađivanje naknade za borce i RVI sa naknadama u FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.