EU KOMESAR ZA PROŠIRENJE

Oliver Varhelji sljedeće sedmice dolazi u BiH: Sastat će se sa liderima političkih stranaka

Mnogi evropski i svjetski zvaničnici posjetili su BiH u prethodnom periodu i obavili razgovore sa predsjednicima političkih stranaka

Oliver Varhelj. arhiv

Piše: L. M.

19.11.2021

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelj (Oliver Varhelyi) dolazi sljedeće sedmice u Bosnu i Hercegovinu. Prema prvim informacijma, sastat će se sa liderima političkih stranaka u BiH.

Zbog političke krize, kako je mnogi nazivaju najteže od Dejtona, uzrokovane blokadom institucija od strane stranaka iz RS zbog Inckovog zakona o zabrani negiranja genocida, mnogi evropski i svjetski zvaničnici posjetili su BiH u prethodnom periodu i obavili razgovore sa liderima stranaka.

Ove sedmice u BiH je boravio savjetnik američkog državnog sekretara Derek Čolet (Collet), a u njegovoj delegaciji bio je i Gabrijel Eskobar (Escobar), specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan.

Varhelj je ranije poslao poruku političkim akterima u Bosni i Hercegovini.

- Želimo da akteri u BiH poštuju i u potpunosti provode Dejtonski sporazum. Potrebna je Bosna i Hercegovina koja je funkcionalna sa svim državnim ustanovama i pozivam sve aktere da poštuju taj naš zahtjev. On nije samo u interesu EU i stabilnosti u regionu već i u interesu naroda BiH - rekao je Varhelji u vezi političke krize.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.