POSJETA U BIHAĆU

Satler se sastao s Ogreševićem i Emrićem: Aktivno tražiti rješenja za izlazak iz političke krize

Ambasador Satler je naglasio potrebu da se teret situacije u oblasti migracija ravnomjerno rasporedi na području cijele zemlje

N. Aj.

Ogrešević i Satler

Foto: NES


Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević i Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, danas su u Bihaću primili u službenu posjetu amabasadora Johana Satlera (Johann Sattler), šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Na sastanku je razgovarano o pitanjima migracija, te su razmijenjena mišljenja i o aktuelnoj političkoj krizi koja je kulminirala blokadom rada zakonodavnih i izvršnih državnih institucija i organa.

Ambasador Satler je izrazio zadovoljstvo što je prihvatni centar u Lipi kod Bihaća završen prije zime, te što će moći prihvatiti migrante koji se nalaze na području Unsko-sanskog kantona.

  • Tokom sastanka

    Tokom sastanka

    Foto: NES


Naglasio je važnost ovog centra i u tome što su nadležne institucije Bosne i Hercegovine preuzele uspostavu, organizaciju i upravljanje ovim centrom što je dobar pokazatelj i model kako se treba odnositi prema ovom i drugim pitanjima u zemlji.

Ambasador Satler je naglasio potrebu da se teret situacije u oblasti migracija ravnomjerno rasporedi na području cijele zemlje.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević se zahvalio ambasadoru Satleru na posjeti i podršci koju pruža za unapređenje migrantske situacije na području Unsko-sanskog kantona, te iskazao spremnost da i dalje podrži sve aktivnosti koje će umanjiti negativne utjecaje migrantske krize u Bosni i Hercegovini.

U vezi s postojećom političkom krizom i blokadom rada državnih institucija zaključeno je da treba aktivno tražiti rješenja za izlazak iz krize, nastaviti reforme i procese koji će unaprijediti izborno zakonodavstvo, implementirati sve presude, te učvrstiti integritet izbornog procesa.

Više o temi Johann Sattler

NA VRH

Podijeli članak na